top of page

Kad Hercegovka vidi Baranju i istočnu Slavoniju

Kako sam obećela neki dan na našim dragim, ali umirovljenim e-novinama, evo posta o mom jednodnevnom izleto po Baranji i istočnoj Slavoniji.

Išla sam poslom, vrijeme, kako vidite, nije bilo naklonjeno, puno oblaka, sivila i blata i mrvicu sunca na kraju. Da sam romantična, koliko nisam, rekla bih ipak malo nade na kraju. to za nešeg @pizzu, ali ja osobno tu nadu ne vidim.


Ovo je pogled na baranjska polja i Bansko Brdo s najvišim vrhom Kamenjakom 243m. Sad ovo Kamenjak, malo je neobično, jer ne viđoh kamena, ali dobro, uvijek je pitanje kriterija.

Polje zasijano dokud pogled seže. A na brdu vinogradi. Fenomenalno.
Pa opet poljeA onda dođe naselje, Zmajevacs genijalno riješenim podrumima, ukopanim u brdo,S ponekom održavanom kućom i dosta zapuštenih. To mi je upalo u oči nakon onih pusti obrađenih polja i vinograda. Moram priznat da sam očekivala nešto više.

Slijedeća je BatinaPusta i oronula

S očuvanim Augustinčiićevim spomenikom i propalim poduzećem.


Uređenom obalom Dunava


Spomenik je podignut 1947 Poginulim Crvenoarmejcima i vovjvođanskim partizanima u Batinskoj bici, odnsno prelasku Dunava. U toj bici je poginulo više ljudi nego u operacijama za oslobođenje Beograda.

S njega se pruža pogleda na veličanstveni Dunav.
Ostaci boljih vremena, vikendice na uzvisini pokraj spomenika
I opet polja i vinogradi.

I otužna sela. Nadam se da je tom otužnom dojmu više doprinjelo oblačno vrijeme nego stvarno stanje, ali bojim se.


Onda smo preko Osijeka krenuli prema Erdutu, Dalju, Aljmašu. I tamo između Aljmaša i Erduta, ima naplavna uzvisina (cca 100-200mnm) na kojoj se naselja zovu Erdutska ili Aljmaška Planina. Genijalno.

Naravno opet obrđena polja, vinogradi, otužna sela i Dunav.
Dvorac u kojem je potpisan Erdutski sporazum o reintegraciji Podunavlja je u prilično lošem stanju, iako je spomenik kulture. A i vino se prodaje u rinfuzi.Dunav u Dalju i šlep na njemu. Zaista predivan.
Onda se sunce malo pomolilo i opet silna polja, obrađena, bez korovišta, za razliku od ostatka Hrvatske.Za kraj malo romantičnih zalazaka u ravnici.


Premalo kuća iz čijih dimnjaka se dimi. To je najtužnije.

80 views13 comments

Recent Posts

See All

13 comentários


Na primjer, ideja o izgradnji mini hidrocentrala u BiH je u startu smišljena da narkodileri i kriminalci operu pare.

Na osnovu podataka Statističkog zavoda, BiH je 2018 godine izvezla struje za oko pola milijarde maraka i jedini je izvoznik struje u bivšoj Jugoslaviji. Polovinu od tog iznosa, zaradila je Republika Srpska, gdje u budzetu imate stavku za podsticaj za izgradnju mini hidrocentrala.


Ovo je zanimljivo.

Osobno mislim, bez nekih dokaza, da svi zakoni koje donese Šumska, jesu u nekom dijeli kriminalni. Naprosto, Dodik i njegova ekipa, ali i SDS kao glavna opozicija drugačije ne mogu.

Ova prva teza, bi bila istinita ako su glavni investitori ti kriminalci. Osobno znam za jedan slučaj gdje investitor, a on daje pare, je stranac,…


Curtir

admin
admin
11 de fev. de 2020

Vipera


Na primjer, ideja o izgradnji mini hidrocentrala u BiH je u startu smišljena da narkodileri i kriminalci operu pare.

Na osnovu podataka Statističkog zavoda, BiH je 2018 godine izvezla struje za oko pola milijarde maraka i jedini je izvoznik struje u bivšoj Jugoslaviji. Polovinu od tog iznosa, zaradila je Republika Srpska, gdje u budzetu imate stavku za podsticaj za izgradnju mini hidrocentrala. Ideja o izgradnji minihidrocentrala je odmah postala problem, jer ne samo da će imati katastrofalne posledice na okolinu i sam život i ono malo preostalog stanovništva, nego je svima jasno da od toga država i lokalna zajednica neće imati nikakve koristi nego samo ogromnu štetu, pri čemu legalizujete pare zaradjene na čistom kriminalu, uglavnom na švercu droge.


Curtir

Koliko se sjećam priča, u Jugoslaviji su postojali poticaji. Procjenjeno je da jugoslovija treba za, recimo slijedeću godinu xx tona pšenice. Da bi se to dobilo, treba posijati xx hektara pšencom. Ali se pokazalo da kombinati će posijati manje, pa su se davali poticaji seljacima koji su posijali pšenicu, ali ne nakon sijanja, nego nakon žetve i to u iznosu razmjerno prinosu po hektaru. Što je veći prinos, veći je i poticaj.

Danas sepoticaji djele kad netko izjavi da će posijat pšenicu. A nitko ne provjerava da li je uopće posijano.

Dakle korupcija sama po sebi.

U energetici, obnovljivi izvori su imali tu poticajnu cijenu, te otkup cjelokupne proizvodnje, što je problem mrežnom opertoru.

To je bilo propisano zakonom.

A…


Curtir

admin
admin
11 de fev. de 2020

Poticaji već u sebi imaju klicu korupcije a dušu dalo za muljatore i prodavače magle.


Podsticaji mogu biti različiti. Recimo, izgradnja infrastrukture. Samo država ima mogućnosti da gradi puteve, dovede struju, vodu, internet, telefon itd.

Svaki oblik državnih subvencija u bilo kojoj oblasti u BiH, Srbiji, Hrvatskoj itd. je pretvoren u kriminal, jer u startu nije osmišljen kako treba, niti su oni koji su to izglasali željeli da se ta sredstva, namjenjena za podsticaje u poljoprivredi, energetici, zapošljavanju, obrazovanju itd. iskoriste na pravi način. To je u startu tako organizovano da bude leglo korupcije, kriminala i pljačke.

Curtir

@kockasti
@kockasti
11 de fev. de 2020
Poticaji su uvijek bili alat za poticanje nečega što strateški treba, ali nije isplativo, pa su poticaji pokrivali razliku.

Uvijek ću zagovarati da država manje uzima onima koji rade a ne da više dijeli. Poticaji već u sebi imaju klicu korupcije a dušu dalo za muljatore i prodavače magle.

Curtir
bottom of page