top of page

Kad Hercegovka vidi Baranju i istočnu Slavoniju

Kako sam obećela neki dan na našim dragim, ali umirovljenim e-novinama, evo posta o mom jednodnevnom izleto po Baranji i istočnoj Slavoniji.

Išla sam poslom, vrijeme, kako vidite, nije bilo naklonjeno, puno oblaka, sivila i blata i mrvicu sunca na kraju. Da sam romantična, koliko nisam, rekla bih ipak malo nade na kraju. to za nešeg @pizzu, ali ja osobno tu nadu ne vidim.


Ovo je pogled na baranjska polja i Bansko Brdo s najvišim vrhom Kamenjakom 243m. Sad ovo Kamenjak, malo je neobično, jer ne viđoh kamena, ali dobro, uvijek je pitanje kriterija.

Polje zasijano dokud pogled seže. A na brdu vinogradi. Fenomenalno.
Pa opet poljeA onda dođe naselje, Zmajevacs genijalno riješenim podrumima, ukopanim u brdo,S ponekom održavanom kućom i dosta zapuštenih. To mi je upalo u oči nakon onih pusti obrađenih polja i vinograda. Moram priznat da sam očekivala nešto više.

Slijedeća je BatinaPusta i oronula

S očuvanim Augustinčiićevim spomenikom i propalim poduzećem.


Uređenom obalom Dunava


Spomenik je podignut 1947 Poginulim Crvenoarmejcima i vovjvođanskim partizanima u Batinskoj bici, odnsno prelasku Dunava. U toj bici je poginulo više ljudi nego u operacijama za oslobođenje Beograda.

S njega se pruža pogleda na veličanstveni Dunav.
Ostaci boljih vremena, vikendice na uzvisini pokraj spomenika
I opet polja i vinogradi.

I otužna sela. Nadam se da je tom otužnom dojmu više doprinjelo oblačno vrijeme nego stvarno stanje, ali bojim se.


Onda smo preko Osijeka krenuli prema Erdutu, Dalju, Aljmašu. I tamo između Aljmaša i Erduta, ima naplavna uzvisina (cca 100-200mnm) na kojoj se naselja zovu Erdutska ili Aljmaška Planina. Genijalno.

Naravno opet obrđena polja, vinogradi, otužna sela i Dunav.
Dvorac u kojem je potpisan Erdutski sporazum o reintegraciji Podunavlja je u prilično lošem stanju, iako je spomenik kulture. A i vino se prodaje u rinfuzi.Dunav u Dalju i šlep na njemu. Zaista predivan.
Onda se sunce malo pomolilo i opet silna polja, obrađena, bez korovišta, za razliku od ostatka Hrvatske.Za kraj malo romantičnih zalazaka u ravnici.


Premalo kuća iz čijih dimnjaka se dimi. To je najtužnije.

80 views13 comments

Recent Posts

See All
bottom of page