top of page

OBLJETNICA I OSTALE MEĐUMREŽNE ZANIMLJIVOSTI

Razne obljetnice imamo ovih dana pa evo jedna vrijedna spomena - obljetnica smrti Alije Sirotanovića - na današnji dan, 16. svibnja. Ova obljetnica je zanimljiva sama po sebi. Ali je ipak ostala u sjeni nekih drugih obljetnica i povezanih događaja.Koje su tu još međumrežne zanimljivosti vezane sa današnjim obljetnicama ?? Evo npr mediji javljaju kako je ministar vanjskih poslova Hrvatske - Grlić Radman izjavio da će uložiti prosvjednu notu Vijeću Evrope, jer je njihova povjerenica izjavila:

"Sveta misa koja je zakazana za 16. maj u Sarajevu, s ciljem odavanja počasti vojnicima i civilima koji su stradali u Blajburgu nakon završetka 2. Svjetskog rata, može se shvatiti kao glorifikacija onih koji su podržavali nacistički orijentisan ustaški režim, odgovoran za smrt stotina hiljada ljudi. Takva komemoracija prestavljala bi dodatni napad na žrtve tog režima, što je potpuno suprotno idealima i principima antifašizma, na kojima su nastale evropske države nakon 2. Svjetskog rata, i zadala bi težak udarac naporima u smjeru pomirenja u regionu. Vjerski i politički predstavnici u cijelom regionu bi trebali zajedno promovisati povjerenje među narodima, i suzdržavati se od poteza koji jačaju podjele i netrpeljivost."


Pričekajte malo da objasnim u čemu je tu fora. Dakle, fora je višestruka - prvo, glavna tajnica Vijeća Evrope je prethodnica Gordana Grlić Radmana na funkciji ministra vanjskih poslova RH. Dakle, naš će Gordan, morati adresirati svoju prethodnicu na funkciji upućujući prosvjednu notu, jerbo ne vidim načina da se nota uputi jednom od služ benika/povjerenika te organizacije, a zaobilazeći šefa (šeficu) te organizacije. Drugo, Gordan će izraziti prosvjed Vijeću Evrope jer je jedna službenica tog vijeća, rodom iz BiH, izrazila svoj stav o jednom događaju koji se odvija u BiH - a podsjećam, g. Grlić Radman je ministar vanjskih poslova RH, pa je zanimljivo za promatrati kako će Grlić Radman glavnoj tajnici VE i svojoj prethodnici na poziciji ministra VP u RH, objasnit da prosvjeduje protiv izrečenog stava službenice VE zbog događaja koji nema veze s RH, jerbo se u BiH odvija sporni događaj o kojemu je Mijatovićka (BiH-ovka) izrazila mišljenje i koji izražava spomen (nominalno) na događaj iz Austrije (Bleiburg). A što je najbolje, cijela priča se digla oko jednog vjerskog obreda koji se odvija u drugoj državi - to je taj događaj, zbog kojega će sljednik svojoj predšasnici na čelu MVP RH, a sada u funkciji GT VE poslati demarš.


No dobro, siguran sam da ako ja ne kužim kako će Grlić Radman ovo izvesti, jamačno ima onih koji to bez problema mogu objasniti.. pa eto pričekajmo da se javi neki ekspert - tipujem na supruga buduće saborske zastupnice (hvala @vipera:) Nineka Raspudića, on to jamačno može na žmirečki elaborirati.


Ali, kad smo kod prosvjeda i prosvjednih nota, ima tu još zanimljivosti. Naime, pred par dana je naš hrabri prosvjednik Grlić Radman imao priliku poslati jednu malo više i lakše shvatljivu prosvjednu notu (srpski demarš) - i to jednom predsjedniku susjedne države koji je objavio kartu na kojoj velike djelove RH prikazuje u sastavu druge države. Pogađate, radi se o našem velikom prijatelju Viktoru Orbanu i njegovoj famoznoj, pred par dana objavljenoj karti. Međutim, sjećamo se svi - Grlić Radman je u kontekstu te karte rekao samo nešto u stilu "znamo mi gdje su granice Hrvatske", a na pitanje o slanju prosvjedne note Mađarskoj reče da za time nema potrebe jer tu nije bilo nikakve namjere da se prisvoji hrvatski teritorij - zanimljivo zar ne?


Ali drugovi, to još uvijek nije sve. Ima tu još zanimljivosti. Herr Orban kada je objavio povijesnu kartu Mađarske nije na njoj objavio samo dijelove Hrvatske u sastavu iste (Velike Mađarske). Pa valjda je jasno da je tu uključena i vascela Vojvodina. Treba li napominjati da ni Srbija nije poslala nikakvu prosvjednu notu svezizglednu Mađarskoj. Dakle, da prevedemo ovo na srpski - kada naš drug Plenković objavi na svom fejsbuku kartu NDH u sličnom kontekstu kao Orban kartu Velike Mađarske, sa sve Hrvatskom do Zemuna (HDZ) naš kamarad Vučić i naša bodulka Brnabić nemaju razloga za nikakvu prosvjednu notu, kao ni Plenković za notu ako Vučić okači na fejs kakvu prigodnu sličicu Dušanovog carstva - a sve u skladu sa Orbanovim poučkom. Osim toga, svezizgledno Vučiću i Orbanu, evo baš čitam jučerašnju Vučićevu izjavu:

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da „mu ne pada na pamet“ da govori bilo šta loše o Madjarskoj i njenom premijeru Viktoru Orbanu samo da bi dobio podršku levih liberalnih evropskih krugova i pohvale u stranoj štampi.

„Pitam građane Srbije – jesmo li mi dobili nešto loše od Mađarske i Orbana? Jesmo li pokvarili odnose sa Mađarima u Srbiji, da li ih je Orban podsticao na to? Kada je to Mađarska bila protiv nas u evropskim i svetskim forumima? Ko je od njih bio glasniji u zaštiti prava Srba u regionu i na Kosovu… I ja sada treba da se pojavim kao neko iz levih liberalnih krugova da bi me pohvalili u belosvetskim novinama i televizijama? Ne pada mi na pamet! Ja imam dostojanstvo i ponos“, rekao je Vučić."

(napominjem da ovo Vučić izjavljuje par dana nakon što mu Orban svojata još jednu autonomnu pokrajinu, osim one za koju Vučić tvrdi da nikada neće izaći iz Ustava Srbije, i da je recimo 2015. godine upućen demarš Albaniji jer je njihov premijer izvjesio neku Velikoalbansku zastavu. Ah da, treba li napominjati da je Mađarska priznala Kosovo još 2008.)


.....................................................................................


Vidite drugovi, zbunjujuće su malo te razne obljetnice, demarši i povijesne karte. Pa da se vratimo ipak ovoj obljetnici koju na početku spomenuh, odnosno vratimo se našem Aliji Sirotanoviću. Sjetimo se da je i on tada slao svojevrsni demarš Rusima. Naime, pričalo se da izvjesni drug Stahanov sa svojom skupinom kamarada u nekom CCCP-rudniku može iskopati neke enormne količine ugljena. A naš Alija je tada rekao - čekaj malo, jel to zbilja tako, molim lijepo nek Rusi pošalju komisiju da broji pa da vidimo. I zbilja poslali Baćuške komsiju, komisija brojala količine koje je iskopao Alija sa ekipom, i odoše doma u Moskvu sa Alijinom prosvjednom notom za koju znamo kako je glasila.


Dakle, slijedeći Sirotanovićev poučak, ajmo probati nešto iz toga svega naučiti - a kako ćemo znati da smo naučili? Tako da provjerimo dali nam treba:


a/veća zastava

b/veća lopata

c/veća socijalna distanca


.......................................................................................


(smajli koji je sretan jer nije nijednom spomenuo corona-virus u tekstu, pa se čudi da se i to može)

223 views53 comments

Recent Posts

See All

53 Comments


c-himbenik
c-himbenik
May 19, 2020

@kockasti

no ako je njoj šefica naša Marija Pejčinović-Burić, ne čudim se previše...

..pa to ti ja pričam.. vidiš kak naš drug dodo u svom glavnom stanu ima pravu a ne patvorenu ustašku unuku (ž. cvijanović), a napose ne razne ujdijevce i orjunaše.. kuiš ono, hdzoky priča okolo o dedi ustaši, a to mu i nije pravi (dnk biološki) djed, nego čovjek za kojeg se baka preudala nakon rata.. dok je doikova doglavnica tu ipak u prednosti


"Zaklela se zemlja raju da se tajne sve saznaju. Tako bi ukratko se moglo reći za Željku Cvijnanović koja krije ili stidljivo govori o prošlosti svoje bliske porodice, po majčinoj liniji, dok rado čeprka po prošlosti drugih iznoseći kojekakve poluistine i laži"

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/zaklela-se-zemlja-raju-da-se-tajne-sve-saznaju-ko-je-pejo-maric-djed-zeljke-cvijanovic-394371


Like

@kockasti
@kockasti
May 19, 2020
spomenula i mijatovićkine ostale reference - npr epizodu s perom lukovićem..

Ne znam baš lik i djelo dotične, (sa Lukovićem?) ali, očekivao bi čovjek da u tom i takvom Vijeću Europe rade ljudi sa barem dobrom općom (europskom) kulturom, no ako je njoj šefica naša Marija Pejčinović-Burić, ne čudim se previše...


https://dragovoljac.com/index.php/politika-i-drustvo/14725-tko-je-zapravo-marija-pejcinovic-buric


(njen svekar Đorđije Burić je ubijen je, relativno nedavno, od jednog pravaša dnk hosovca)

Like

c-himbenik
c-himbenik
May 19, 2020
Like

c-himbenik
c-himbenik
May 19, 2020

..išel sam sada na e-novine, i nemrem se prijavit.. kaj da delam ?? ..jel se može kreirat novi password itd.. ??


..inače se prijavljujem sa ispravnim imenom i lozinkom, ali nejde

Like

c-himbenik
c-himbenik
May 19, 2020

@kockasti, to sve stoji.. i ja napisah tamo na tekstu o misi - let it be..


..i @vipera slično napisa te je spomenula i mijatovićkine ostale reference - npr epizodu s perom lukovićem..


..nu međutoa, ostaje činjenica da je mijatovićka izrazila svoje mišljenje.. i to ona kao bih-ovka, prema događaju kaj je take place u bih.. te da je naš drčni ministar grlić radman najavil kako bu mam poslal demarš (srpski - prosvjednu notu) glede te mijatovićkine izjave - dakle hrvatski ministar se prijeti demaršom o nečemu kaj je osoba iz bih izjavila o vjerskom događaju u bih - pa se pak pitam, di je zapelo s tim demaršom.. kaj se čeka ?? ..ili da nije plenky održal brzinski tečaj…

Like
bottom of page