top of page

VOJNA LEKARKA U MRDUŠI DONJOJ

Objavile danas ove slobodnozidarske noune (znate koje) da je naš Miroslav Škoro u davnim osamdesetim godinama izjavil za neki omladinski list nešto kao "Ja kao predsjednik komisije za kulturu Općinskog komiteta Saveza socijalističke omladine...". I sada bi se svi trebali kao iščuđavati nad činjenicom da je ispravni desničar Škoro, koji je po vlastitoj izjavi, opstruirao čak i prijem u Savez pionira, hineći prehladu - bio ni manje ni više nego predsjednik neke komisije u osječkom savezu socisjalističke omladine.
Čitajući taj tekst, iz aviJona se vidi da HDZ-enjare smještaju svom nekadašnjem, a sada odbjeglom drugu s desnog krila. I sve bi to bilo ok, i takoreći "u krugu obitelji", da ova hadezenjarska objeda sproću našeg domovinskog Škore nije čisti plagijat - plagijat Hdzokyjevog ataka na Sdplenkyja onomad u kampanji. Ma čak i plagijati bi bio u redu, da hadezenjare nisu tada objašnjavale kako su objede takve vrste niske te ispod njihova nivoa, te da tako nešto potežu samo zle komunjare. No priznajmo da čak i priča o nivoima u političkom sučeljavanju nema puno smisla, osim da ju malo nekome nabacimo na nos, onako usput.


Zanimljivo je ipak nešto drugo.


Ako se sjetimo priče o "vojnoj lekarki", bitno je u toj (priči) prepoznati obrazac u kojemu neki od likova na političkoj seni, koji u javnosti trpi optužbe da je ljevičar i komunjara (u tom slučaju Milanović) zauzima gard prema desnim oponentima (personificirano u Plenkoviću) gdje istim tim desničarima traži lijeve karakteristike, a nebi li relavitirizirao gledanje na to da netko dolazi s lijeva a netko s desna - dakle, tada je Milanović izvukao argument da je Plenkovićeva mati bila "vojna lekarka" kako bi desničarima i Plenkoviću samom koji su nalazili krimen u tome što je Milanović ljevičar poručio - drugovi, pa mi smo isti, evo i vaš je šef iz lijevog miljea... takoreći mladunče odraslo u komunističkom okruženju.


Tu postaje jasna i poveznica sa ovom sada friškom pričom o "drugu Škori, predsjedniku komisije SSOJ za kulturu". Samo što su sada akteri malo neki drugi, a u stvari skoro isti. Sada je onaj desni Plenković, zbog kojega je Milanović morao potezati argument o majci vojnoj lekarki, postao meta napada da je ljevičar i komunjara. I sada isti taj Plenković, poteže jednaku vrstu argumenta, koji samo u krajnjoj izvedbi ne zvuči kao "vojna lekarka" ali je u svim karakteristikama isti prema drugu Škori, koji sada Plenkoviću prigovara lijevost i komunističnost. U ovoj izvedbi varijacije na istu temu Plenković umjesto majke vojne lekarke, Škori izvlači citat "ja kao predsjenik komisije za kulturu Saveza socijalističke omladine.


Naravno da je jasno i kako Plenković može biti nepatvoreni desničar i kao sin vojne lekarke kao i Škoro desničar kao bivši predsjenik komisije SSOJ. No, kako rekoh, zanimljivost je u toj priči obrazac (dnk špranca) po kojoj se radi jedna takva osuda nekoga za "lijeva skretanja". Dobro ajde, malo bi bilo pretjerano sada navlačiti temu sve do druga Đide, mada ne i nemoguće. No kontekst te priče je uvjek jedan te isti - a to je da kod nas ne treba tražiti previše duboko, nego same od sebe isplivaju te neke identiteske zanimljivosti naših političkih činodejstvenika, ma koliko god oni nekada desno sebe željeli vidjeti ili postaviti, dočeka ih neka takva crtica iz životopisa.


I opet, da nebude zabune, jasno je da te razne biografske zanimljivosti kojima je lako zaskočiti bilo kojeg našeg novokomponiranog desničardžiju, stvarno nisu bitne u normalnom svijetu. Međutoa, kada naša priča se još vrti oko igranja tih identiteskih uloga koje nekoga dočekaju baš kada se uigra, ili bar pokuša uigrati i pozicionirati na desnoj strani spektra političkoga (a to su i Plenky i Škoro), svaki u svoje vrijeme i naspram svojih takmaca na političkoj sceni, meni tu pada napamet onaj jedan zgodan citat - "Ili jesam ili ti ga nisam, niti znadem ko sam niti di sam, il ću biti ili ti ga neću, il ću pasti u nevolju veću." - kada je komunjara Brešan, isto tako malo podjebavao drugove sa tim identitetskim pitanjima, samo je onda optužba išla u suprotnom smjeru od ovoga sada.

341 views62 comments

Recent Posts

See All

62 Comments


mungos1
mungos1
Jun 22, 2020

Eno ljudi e-novine rade s punim kapacitetom. Samo Hrvati fale.

Like

mungos1
mungos1
Jun 22, 2020

Nego pizza ne reče ti nama da li bi volio da Trump pobjedi!

Like

@kockasti
@kockasti
Jun 18, 2020

Kako da napišem, započnem novi komentar?

Ne kužim...


Uspio pomoću trikova, teško, nema neki lakši način?

Like

srbin
srbin
Jun 16, 2020

@kockasti

24 minutes ago

Onaj francuski pjetlić Makaron bi prekrižio i Vučića i Srbiju za sva vremena....

Hm, možda da se Vučić ipak ispriča i odgodi sastanak, štajaznam, nećak od zaove ima slavu pa....

Ne znam, mnogo nezgodno po Vučića.


kada je vukota u pitanju...on ti je po meni isti kao i nas klupski fudbal dok je taj sport jos postojao u sfrj...na domacem terenu prva cetvorka partizan zvezda hajduk i dinamo igraju fantastican fudbal a ni ostali ne zaostaju puno...ali cim izadju u svet to jest u evropu...cabar...ajd dobro za pola veka loptanja po evropi partizan je jednom davne 66 igrao u finalu kupa sampiona i zvezda jednom bila prva i to je sve... tek toliko za utehu …


Like

@kockasti
@kockasti
Jun 16, 2020
..jesi li gledao mandica...

Prije puno godina kod Ace-face u NU2 kad je tvrdio da Hr nikako neće ući u EU prije Srbije.


sto se mene tice kosovo je zvanicno i svecano reseno davnih dana jos onomad 9 juna 99e kada smo se konacno odcepili od tog kosova...

Hm, ne znam, Trump nema nekih baš materijalnih interesa na Kosovu kao što ih imaju demokrati, konkretno Olbrajtica i onaj Nato general Wesley Clark mnsčni, , tako bi on, kao takav, mogao predložiti blagu korekciju granica a mislim da je to zadnja šansa Srbiji da dobije bar malo od sjevernog Kosova.

Opet, rješavati Kosovo u tam nekoj Sj. Karolini, iza sedam mora i sedam gora, jedna država sa višestoljetnom državnosti?!

Sa treće…


Like
bottom of page