top of page

THE MOST

Kako svjedočimo dramatična vremena, te konačno spajanje svih dijelova EU, Hrvatske i Dubrovačko-neretvanske županije, red je malo izvještaja s lica mjesta iz prve ruke.

Kornologija izgradnje u slikama:

2018



Pa onda kreće 2019:


Pogled iz Neuma u maju/svibnju

Pogled iz Komarne u isto vrijeme

IZ Komarne u 08/2019

Pogled iz Kleka Repić 03/2020

Manje više isti pogled 05/2020


I iz Komarne u to vrijeme



Ovako izgleda iz Neuma u 07/2020

U 08/2020 iz teritorijalnih voda BiH

Pogled s granice 05/2021

Pogled iz Neuma 07/2021

U isto vrijeme iz drugog kuta

Isti kut 08/2021

U 12/2021

u 04/2022 iz Neuma

U 06/2022 koji dan prije nego će proći slavni kruzer ispod njega

I slavni kruzer s mostom u pozadini


I najnovija, dnk trenutno stanje

Tako je izgledala gradnja mosta koji je eto konačno spojio sve navedene teritorije.

Ovih dana se namjerno stvaraju gužve na granici, ja svjedok, kad su TV ekipe u akciji, da bi se stvorila vijest i opravdanje.

Kako nisu završeni radovi na dijelu ceste od Papratnog do magistrale, mostom neće ići teretni prijevoz. Obzirom na kvalitet stare ceste na Pelješcu, brže će i dalje biti kroz Neum. Preko mosta će se ići na izlet.

Nama će sada iz NEuma, a i iz ostatka BiH, biti puno brže ići na Pelješac od Mostara, preko Stoca, Neuma i ovog mosta. Većina turista i vlasnika vikendica na Pelješcu su iz BiH. Predaleko je za prave Hrvate.

Peljašac je inače slabo nasaljen, jer nema vode. Regionalni vodovod koji vodu iz Neretve vodi na Peljašac i KOrčulu su uradili komunjare '80-ih. Crpi se uz samo granicu u Metkoviću.

Nekad je glavno i najveće mjesto bila Janjina, ali su peronospora i turizam učinili svoje, svaki u svoje vrijeme, tako da su sad glavna mjesta: Ston, Orebić i Trpanj.

Orebić je grad kapetana. Nalazi se na vanjskoj strani poluotoka, iz očitih razloga.

U sred Poluotoka se nalazi Potomje, tu se uzgaja vinova loza i najpoznatija vina, Postup i Dingač. Iz potomja vodi tunel, probijen ručno, na padine vanjske strane otoka, Dingač. Tu se uzgaja Plavac mali i radi najpoznatije i najkvalitetnije hrvatsko vino, Dingač.


Sitna cveba je da se ovi vinogadi kopaju 'naopako', odzgo prema dole, da se nebi zemlja kopanjem obrnuto skinula s vrha.


Pelješac je zanimljiv. Godinama smo ljetovali u Žuljani, Lovištu, koji je na smomm vrhu Trsteniku, Trpnju i obilazili vinarije.

Naročito onu zadružnu u Putnikovićima. Oni su imali najbolji Dingač.

Sad, kad je put skraćen, vama iz matice, krenite u otkrivanje i osvajanje Pelješca.



2,641 views1,008 comments

Recent Posts

See All
bottom of page