top of page

Neum

Izgleda da nas je uhvatila ljetna fjaka, isli stisnu posao, pa nema se kad pisaat, a stvari se događaju neviđenom dinamikom.

Malo ću lokal-patriotski o Neumu.

U Neumu se trenutno događa jedna uobičajena sezona. Trenutno nema slobodnog smještaja ni za lijek. Nigdje na Jadranu nema tako uspješne sezone.

Trenutno je u Neumu jedna osoba pozitivna na slavni Covid-19, što cijeloj priči daje čudan ton, da parafraziram Balaševića.

O čemu se tu radi. Naprosto o inerciji s nekoliko poticajnih, slučajnih aktivnosti.

Sezona, ako je brojimo od početka 6. mjeseca nije počela obećavajuće. Još se otvaralo od prvog vala epidemije, vrijeme je bilo neuobičajen hladno, sve us svemu ništa. U mjestu nije bilo ni svih stanovnika, a kamo li gostiju. Svi hoteli su bili zatvoreni, a jedan je pretvoren u izolatorij, kako ga tu zovu, odnosno, karantena.

Vrijeme se malo popravilo u drugoj polovici mjeseca, ali gostiju je bilo malo i nimalo. Kretanje je slobodno na granici s Hrvatskom, a svi očekuju da će nakon izbora 5.7. doći do ograničenja prelaska granice.

Ali RH nikad ne iznevjeri u ludostima, tako nije ni sad. Pred zadnji vikend u 6. mjesecu RH zabrani ulazak u RH iz BiH za sve. Taj vikend je u Neum došlo par hiljada gostiju, kao nikad do tad. Ni Crna Gora nije iznevjerila, i oni su zabranili ulaz iz BiH. Nakon tih ograničenja kretanja, Neum je pun gostiju. Čak je snimljen i notorni ZM. Čak su mu i nekakvu brodicu pripisali, ali provjereno nije njegova.

Svi mediji su izvještavali o pustoši na makarskim plaža i Corona Partyu na neumskim.

Međutim, nakon već mjesec i pol sezone skoro kao u "normalnim" godinama pojavila se samo jedna pozitivna osoba. Prema dostupnim informacijama, testirani su djelatnici vrtića i hotela i pronađen jedan pozitivni.

Kako je Neum malo mjesto u kojem svi znaju svakog i sve, teško bi promaklo da je netko bolestan.

I tako sad na plažama u Neumu odmaraju Bosanci i Hercegovci, mahom Bošnjaci i Srbi, nema Hrvata, osim onih koji moraju (ZM), te Srbijanci. I sve funkcionira poprilično dobro. Za razliku od Splita, nitko se nije potukao ili ne daj Bože zbode.

U svakom slučaju, nizom slučajnih događaja Neum je otkriće za ljude koji inače nikad ne bi došli u njega. Naravno, ima i razočaranih, ali uglavnom su dojmovi puno boljih od očekivanih.

A sad malo slika:248 views41 comments

Recent Posts

See All
bottom of page