top of page

ČAST

Updated: Aug 12, 2021

Drugovi, riječ "čast" - kako to lijepo zvuči. Ovu riječ upotrebljavamo u raznim situacijama u raznim izvedenicama i oblicima. Evo sijećam se ko klinac - bila je popularna "časna pionirska".


Inače, kao imenica, javlja se u semantičkim dubletama - npr. čast u značenju čašćenja, darivanja (primjer - odana mu je čast povodom odlaska u mirovinu... a on je počastio rundom), ili pak čast u značenju vrline (on je častan čovjek, drži do svoje časti). Imaju i neke međuvarijante, ali semantika se uglavnom vrti oko toga opisanoga. Još je zanimljivo da je riječ čast ženskog roda, iste tvorbe kao i mast, slast, propast, napast, vlast...


U vezi sa tom rječju, zainteresirao me je jedan članak u novinama današnjim - evo citat:


Sud časti Domovinskog pokreta je na sjednici održanoj 10. kolovoza 2021., na temelju zahtjeva ovlaštene osobe za pokretanje stegovnog postupka zbog povrede članskih prava i obveza protiv člana Stranke Miroslava Škore, jednoglasno donio odluku o pokretanju stegovnog postupka protiv člana Stranke Miroslava Škore, priopćeno je danas iz te stranke.


I sad, pomislili bi, ok neka stranka (kao i sve političke stranke i organizacije, uostalom) umislila si je da treba imati takvo tijelo koje se zove "sud časti", pa onda prosuđuju jeli njihovi članovi imaju ili nemaju te časti, kao takve. Ma ne samo stranke, sud časti imaju i ribolovna društva, pa ti probaj pecat u vrijeme lovostaja.


Međutim, ipak je ova objava posebno zanimljiva, i nije samo neka tako uobičajena igrarija na temu časti kao takve. Fora je u tome da je na sudu časti DP-a završio čovjek koji je stvorio, tu stranku, a samim time i svim tim ljudima (koji ga sada sude na sudu časti) i omogućio da imaju em stranku, em strankin sud časti. I ne samo da je stvorio stranku, nego je podmetnuo i svoje ime (dnk lik i djelo) da bi ta rečena stranka uopće bila doživljena kao nekakva činjenica u hrvatskoj političkoj areni. Ma ne samo to, nego se je stranka do prije par mjeseci i zvala imenom Miroslava Škore, u svojim službenim paipirima, sa žigom, logotipom itd - sve je nosilo na sebi naziv Miroslava Škore. I sada, kada ima je taj isti Miroslav Škoro stvorio organizaciju (stranku), doveo ih u poziciju da budu uopće primjećeni kao nekakve figure na našoj političkoj sceni, ta stranka opalila p istom tom Miroslavu Škori, i to čime - sudom časti! Da to malo pojednostavim - oni sada javno propituju; ima li Miroslav Škoro časti? Ma želim reći, nije sporno to propitivati, i to ne samo za M.Š.-a, nego za bilo koga, ali naglašavam - jazavci koje taj isti Škoro, doslovno prije par mjeseci doveo u situaciju da imaju stranku, da budu saborski zastupnici ili kakvi drugi politički čimbenici (jer bez njega to nikada nebi postali!!! - ovaj dio je bitan!), oni sada se pitaju i propituju - ima li Škoro časti, jeli častan dovoljno da bude u njihovu društvu zvanom politička stranka koju je taj isti Škoro stvorio.


Drugovi, ne znam kako da vam kažem, ali meni je ovo jako problematično za shvatiti - čisto onako logički - propitujete časnost čovjeka koji vas je stvorio i omogućio vam da postojite ne kao obični domaći hrvatski jazavci, nego kao politički uglednici, i to svojim imenom likom i djelom, i to prije par mjeseci - što se je to promjenilo kod istog toaga Škore, što to niste znali o njegovoj časti, odnosno nečasti (jer sada upravo propitujete njegovu čast). Ili ste (kao obični jazavci) dobro znali sve o njegovoj (Škorinoj) časti, ali bijaste svjesni da ste kao obični jazavci osuđeni na anonimnost i bezuspješni egzibicionizam u političkom svijetu, dok vas nije taj isti Škoro doveo u poziciju treće po snazi parlamentarne opcije. Ako je ovo prvo da niste znali - oprošteno vam je kao i svima siromašnima duhom (viš kak se oklapa ovaj citat), a ako ste znali kakav je Škoro, samo ste iskoristili momentum njegove popularnosti te imena, lika i djela, a kada ste procjenili da vam više to netreba jer ste željene mandate ostvarili (zahvaljujući Škori) vi ste odlučili izbaciti ga u javnsot kao bezčasnika - eeee onda je, jazavci, problem časti negdje drugdje a ne kod Miroslava Škore.


.........................................................................................


Sažetak:


Parafrazirao bih jednoga razočaranog komunjaru, koji je polovicu života izgubio u borbi za svoje ideale, a drugu polovicu u kritici boraca za ideale - Na životinjskoj farmi su sve životinje časne, samo su neke časnije od drugih!


Slikovni sažetak:


"Pronađi Judu"




766 views159 comments

Recent Posts

See All
bottom of page