top of page
Writer's picturec-himbenik

BLAGDANSKE ŽELJE

Evo jučer ispratismo najveći jugoslavenski praznik, a ovih dana započinje i adventsko vrijeme, koje će kulminirati blagdanom u spomen na rođenje jednog davnog prakomunjare. Ovog davnog prakomunjaru, danas većinom izbagateliziranoga potrošačkim i ostalim mentalitetima kojih se nataložilo u protekle dvije tisuće godina, volim često spomenuti, a sve češće i prisjetiti se kako su četvorica svjedočila o njemu.


Tog našeg prakomunjararu, naravno nije baš uobičajeno nazivati tim imenom, niti bi mu itko normalan samo tako davao nekakav komunistički predznak. Ali eto, kako vidimo da je danas svatko epidemiolog i molekularni biolog, zašto ja nebi malo bio - teolog.


U to ime, stavit ću ovdje jedan citat (jednog od one četvorice), odnosno svjedočenje koliko je ekstremne zahtjeve pred svekoliko obćinstvo stavio taj naš prakomunjara, a vi prosudite jeli to ovako ili onako.


Dakle, evo citat:

U ono vrijeme gle, pristupi neki čovjek Isusu i reče: "Učitelju, koje mi je dobro činiti da imam život vječni?" A on mu reče: "Što me pitaš o dobrome? Jedan je samo dobar! Ali ako hoćeš u život ući čuvaj zapovijedi." Upita ga: "Koje?" A Isus reče: Ne ubij! Ne čini preljuba! Ne ukradi! Ne svjedoči lažno! Poštuj oca i majku! I ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga!" Kaže mu mladić: "Sve sam to čuvao. Što mi još nedostaje?" Reče mu Isus: "Hoćeš li biti savršen, idi, prodaj što imaš i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i idi za mnom." Na tu riječ ode mladić žalostan jer imaše velik imetak.

Mt 19,16-22


Ovaj citat dovoljno govori za sebe, pa sada da ne idem u dubine eshatologijske (krajnje ili onkrajnje) koje su tu implicirane, zadržat ću se samo na završetku zadnje rečenice - "ode mladić žalostan jer imaše veliki imetak". Jasno je da je ovaj mladić žalostan, jer rečeni prakomunjara ima preekstreman zahtjev - "prodaj što imaš i podaj siromasima". Misli se sigurno, čekaj malo, pa neka siromasi sami nešto rade, neka se potrude... zašto bih im ja dao, i to još sve što imam, i ja sam se morao truditi za to što imam, ili moji roditelji.


Ali tako je to sa komunjarama - oni bi redistribuciju, i to ne nekakvu ofrlje, nego ekstremnu.


Poznato je da su iz učenja ovog prakomunjare, na svijet izašle brojne organizacije, koje su uglavnom utemljene na pionirskom poduhvatu jednog "antikomunjare", tradicionalista, rekli bismo konzervativca (farizeja, tj pismoznanca i suverenističkog domoljuba) koji je na putu u Damask, u nakani da tamani komunjare, doživio neku katarzu pa i konverziju, te je postao još ekstremniji komunjara nego sva komunistička ekipa koju je rečeni prakomunjara uspio skupiti. A tih organizacija ima svakojakih, te im je zajednička jedna stvar - da su sve do zadnje potpuno antikomunističke. Naravno, ovo je meni, komunjari, strašno intrigantan moment, međutim nije mi namjera tu temu sada širiti - pustimo to za neku drugu teologijsko dijalektičku prigodu.


Vratio bih se na dvojbu ovoga mladića, iz gore citirane anegdote - u stvari čak bih i još malo suzio temu pa bih se fokusirao samo na onaj dio priče gdje dolazimo do saznanja kako taj mladić ima veliki imetak te ga se nije rad odreći olako. Sa druge strane taj isti mladić pokazuje i želju postati na neki način boljim, savršenijim čovjekom.


Ako samo taj jedan općeljudski i svima razumljiv moment pogledamo, tu se možemo onda malo referirati na ovo sada blagdansko vrijeme, a često kažemo i vrijeme darivanja. Ajmo i tu suziti temu, pa da se pitamo samo - "što bismo danas rado darivali sami sebi?" - Naravno, ovo je zgodan moment da u priču uključimo svekoliku empidemiju korone strašne. Dali bismo danas rekli - daj ti nama Djede Mraze (ili kojim god nekomunističkim nazivom ga imenovali) samo da prođe ova korona i pripadajuća histerija a sve drugo ne treba? Vjerojatno je odgovor - neki bi a neki nebi. Tu bi se možda čak mogli približiti (pojednostavljeno) dilemi mladića iz naše anegdote. Da li da želim opće dobro svima i odreknem se mojih privatnih želja, ili da se držim mojih privatnih želja, jerbo ionako nisam u mogućnosti utjecati na dobrobit drugih, pa me stoga niti ne zanima u hipotetskom slučaju da ju čak i želim. Ovdje sada prepoznajemo i natruhe klasičnog liberalno-socijalističkog sukoba mišljenja - što je važnije - dobro pojedinca ili zajednce??? (naravno, ovo je trik pitanje ili lažna dvojba, jerbo bez dobra pojedinca nema dobra zejednice i obrnuto, ali upravo tako si obično postavljamo pitanje, odnosno listu prioriteta, te je iz te kože teško pobjeći.)


....................................


Evo, sada sam malo pogledao što sve gore napisah - te vidim, ovo je otišlo malo predugo, kao i obično, bez naznake da bih mogao preći na neki zaključak, pa da se "deus ex machina" poslužim jednim trikom - odnosno muzičkim klipom koji pomalo govori o svemu ovome o čemu ja tu mudrujem, ali ovdje, u muzičkom klipu je to puuuno kraće i jednostavnije rečeno, a i estetski prihvatljivije - ajmo muzika:





Come and trim my Christmas tree

With some decorations bought at Tiffany's

I really do believe in you

Let's see if you believe in me


2,413 views607 comments

Recent Posts

See All

607 Comments


srbin
srbin
Jan 14, 2022

c-himbenik29 minutes ago ili sam se ja morti pogubil u prijevodu ??


dobro si razumeo kanadski...po ovome izgleda da i kanadski ministar ima diskreciono pravo da nekome uskrati vizu...

nisam znao.. nisam cuo... ne pamtim da je nekada negde objavljeno da je taj neki ministar reagovao i nekome uskratio vizu iz nekog razloga...sto ne zanci da nije. i da nece....ne pratim..nisam imao razlog...sad da li je i u kanadskom slucaju ukljucen regularni sud prije nego sto neki eventualni slucaj dodje do ministra...ne znam moguce je...bilo kako bilo...u pravnoj drzavi bilo koja da je i bilo gde je.. po meni je katastrofa da nekakav ministar moze da menja odluke suda...cemu onda sluzi sud...cemu sudski procesi..advokati kurcipalci...

na kraju svih krajeva....sudije se biraju…

Like

c-himbenik
c-himbenik
Jan 14, 2022

..hmmmm, malo sam prosurfal svekolikim međumrežjem, a sve glede izjave našeg kolege @srbina o tome kako to da je u kengurlandu moguće da tamo neki ministar iznese svoje mišljenje i odbije ulaznu vizu za nekog stranca - naravno, glede ove sada situacije s novaxom..


..evo npr, naš kolega @srbin se već na par mjesta pita ovak nekaj

..trebao je ici kod tog nekog kengurskog ministra a ne kod sudije..sta god sudija presudi taj ministar kao vrhunsko bozanstvo moze da promeni....

..i kaj veli svekoliko međumrežje - bingo


Guidelines for the Negative Discretion Authority

The guidelines below are not to be interpreted to derogate in any way from the breadth of the inadmissibility provisions of the Immigration and Refugee Protection Act…


Like
@kockasti
@kockasti
Jan 15, 2022
Replying to

Viš ti to, ma u jotu isto ko kod Kengurlanda, mnsčni da su im to još Englezi napisali, to što njihovi građani zovu "njihovim" ustavom ili kako ga zovu.


Mi bar brljavimo po svom Ustavu kako hoćemo, ono, svoj na svome a ne podanik njegovog veličanstva neke babe od 100 godina....😉

Like

admin
admin
Jan 14, 2022

Kolegice @vipera,

u prethodna dva dana ustanovili smo da iz nekog razloga nije bilo moguće objaviti novi post. (Create a post > publish..itd...) Kontaktirao sam technical support, naše famozne bicikliste, koji su nas po običaju uvjeravali da nisu u stanju da insceniraju problem i da sa njihove strane sve funkcioniše kako treba. Pošto smo dobili uvjeravanje da sve radi kako treba, kolega @srbin i ja smo postavili te postove koje si vidjela, da provjerimo. Izgleda da su biciklisti riješili problem. To je bio razlog zašto smo postavili ta dva posta koji su bili naslovljeni sa test i test 2. I biciklisti su takodje imali njihov test post, ali to vjerovatno niste primjetili jer je bilo tokom noći ili rano ujutro.

Like
admin
admin
Jan 14, 2022
Replying to

U gornjem komentaru sam zaboravio napomenuti da sam i ja obrisao taj post.

U svakom slučaju hvala za informaciju.

Like

Vipera
Jan 14, 2022

Ne znam što se događa, ja dobivam obavijesti o novom blog postu admina test i test2, te od srbina test, koje ne mogu otvoriti kad kliknem na obavijest. Mislim otvori aplikaciju i zapne na učitavanju sadržaja. Kad otvotim aplikaciju, ne vidim ni jedan od ovih postova. Sve na andrpid mobitelu. Pa ako vam pomaže...

Like

c-himbenik
c-himbenik
Jan 14, 2022

..a glede ove naše druge aktualne teme - autošovinizma - eee baš mi palo na pamet jedno pitanje svezigledno


..pitanje je o položaju našeg pupyja glede tog autošovinizma.. točnije, evo ovako - ako bacite pogled na njegovo glasilo "portalnovosti", budete vidjeli da on (kao gazda glasila) tamo povremeno udara na hrvate, a povremeno na srbe (često objavljuje kritičke tekstove baš o vučiću i srbijanskoj vlasti).. a opet znamo da kritizira i hrvatsku vlast (čiji je dio, i to bitan, ne neki beznačajan)..


..pa je moje pitanje - kaj mislite, jeli pupy srpski ili hrvatski autošovinista, s obzirom na ovo kaj sam gore napisal..


Like
srbin
srbin
Jan 14, 2022
Replying to

po svemu sudeci pupovac je ljubitelj sarenih papirica...pa igra i za jedne i za druge dok ga obilno snabdevaju tim isitm papiricima....a to sto dozovljava robiju

da u njegovom glasilu s vremena na vreme krese i jedne i drugi to je tek toliko da se vlasi ne dosete....

Like
bottom of page