top of page

Borba plavuše i sistema

Zapravo bi bilo jezično ispravno reći protiv sistema, ali je to uzaludan posao, pa onda kažem i.

Zašto bih se borila sa sistemom. Pa jer sam uspjela, kao prava plavuša, izgubiti potvrdu o cjepljenju koju sam dobila kad sam se cijepila. A, jel'te, Hercegovki je važnija potvrda od samog čina.

I sad kreće šou.

Odmah nakon konstatacije da nema potvrde, zovem svoju doktoricu OM, da im da kopiju, jer, kao informatičarka sa stažom, kontam, ako je u sustavu, a jeste, nije problem doći do kopije. Jes da nije.

Nema problema pošalje mi sestra neki dokument koji je skinula s tog nekog sustava, ali to nije potvrda o cijepljenju, nego narudžba za drugi termin. Nazovem je i kažem da to nije to. Nakon nekoliko pokušaja nečega, ja čujem samo kliketanje tipkovnice, kaže da je samo to što ona može dobit.

Kako stižu redovne obaveze sve ovo odlazi u pozadinu da nazad tri dana, kad odlučujem da moram doći do potvrde. I kreće šou.

Spojim se na e-građani, portal zdravlje. Tamo imam evidentiran posjet lijećnici OM i da je obavljena aktivnost cijepljenja, kojim ne piše. Nema mogućnosti printanja potvrde.

U narudžbama imam zakazan termin drugog cijepljenja, i to se može printati i to je ono što mi je doktorica poslala. Kako je krenulo, skinem to u pdf na disk. Pokazati će se srećom.

Dan Prvi

Zovem, ponovo, doktoricu, sve ispočetka o kopiji potvrde.

Ona nije dobila obavijest o cijepljenu, a trebala je, da to upiše u karton. Provjeravam za supruga, nije ni za njega dobila tu slavnu obavijest, To znači u kartonima nema podatka o cijepljenju, koji tamo mora biti.

Upućuje me na nekakav bijeli telefon 08007229. tamo me otkantaju, oni rade samo na narudžbama. i daju mi broj HZZO, oni bi tamo nešto mogli znati.

Nazovem tamo. odmah me operu da covid putovnica tek ide od 1.6. i kud žurim. Onda se ja pak nervozno izrazim da hoću kopiju potvrde koju sam izgubila i ništa drugo. E za to nema pojma i vraća me mojoj doktorici. Sestra nešto opet pokušava, ali ništa. Daje mi neke brojeve njihovog help deska.

Dan drugi

Kćer ide na cijepljenje na Velesajam, i zamolim je da usput , ako bude prilike pita njih da mi ispišu kopiju potvrde. Tamo sigurno imaju podatak. I zaista, ona zamoli doktoricu, pa dođe neka mlađa, vještija kompjuterima, i nađu oni mene da sam se cijepila i kad i s čim. Kad krene printat, u ispisu podaci da sam cijepljena taj dan s cjepivom koji se koristi tj dan. Ništa, kćer to uzme, a doktorica pripomene da bi to moglo poništiti prethodni upis. Nije sigurna, ali.

Uglavnom slijepa ulica.


Slučajno naletim na TW na neku liniju o problemu s terminima cijepljenja i frajer napiše broj za naručivanje i pomoć za građana ZG, a zapravo broj Štampara.


Dan treći

Nazovem njih, čovjek mi da broj Štampara. Nazovem i njih, ljubazno mi pojasni lik da je najbolje da dođem do njih, jer ih telefonom neću dobit nikad.

Lijepo odem tamo, vrlo ljubazno me primi na info pultu. Pojasnim cijelu vratolomiju, pa službenica ode po nekog da mi pomogne. U međuvremenu, dok čekam, gdin suprug, koji je prethodno prigovarao kao samto izgubila, javlja da ni on ne može naći potvrdu, pa da pitam i za njegovu.

Najvažniji podatak je MBO broj sa zdravstvene knjižice.

Uglavnom, nađe doktorica da je on cijepljen u sustavu ecijepih, a li kod mene je status storno. Uputi me natrag mojoj doktorici, jer ona može editirat taj zapis.

Sad od kud storno?

Gledam na portal zdravlje i skontam. To je od onog raspitivanja moje kćeri na ZV. na portalu zdravlje je to raspitivanje zapisano kao nova posjeta liječniku OM. Što zapravo znači da je činom čitanja podataka iz baze i pokušaju njihovog ispisa, pogažen prethodni podatak u bazi.

E tu me je već primila lagana panika. Jer je jednako tako pogažen podatak o vrsti cjepiva i terminu drugog cijepljenja i naravno kojim cjepivom. Mislim, wtf, pa žena je samo čitala. ali ne, nema samo čitanja, odmah se i mijenja. U 20g u informatici, ovako što nisam srela. A svašta sam vidjela, uključivo i relacijsku bazu bez relacija.

javljam se doktorici, sve joj pojašnjavam, i ona na kraju editira zapis, uz moju službenu izjavu pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću da sam cijepljenja.

Rezultat je da imam potvrdu o cijepljenju i dva termina za drugo cijepljenje. Oba u isto vrijeme, ali jedan na ZV a drugi kod Doktorice.

Dakle ovakvo smeće od informacijskih aplikacija, jer teško je to nazvati sustavom, nisam nikad vidjela.

Al neka e para vrti.

90 views7 comments

Recent Posts

See All
bottom of page