top of page

CVJETNICA

Evo drugovi, jučer je bila Cvjetnica, u kojoj se spominjemo dana kada su, pred dve hiljade let naši davni prakomunisti odlučili skromno i na magaretu dopeljati šefa jedne partijske ćelije da malo prosvjećuje narod u jednom tadašnjem velegradu. Ideja je bila da se osnuje CK kojemu je jezgru činilo 12 pripadnika raznih društvenih slojeva, te da se na tim osnovama široke narodne fronte dela na smanjivanju društvenih i klasnih razlika, ljubavi i pomirbi među antagoniziranim dijelovima društva, a posebno na dokidanju monopola povlaštene kaste bogatih i samoproglašenih pismoznanaca.


A narod ko narod, kako reče jedan kasniji prorok - stoka sitnog zuba, što su oni znali o pomirbi farizeja i bludnika, a kamoli o velikim idejama i malim narodima... on su se dali zavesti od mutikaša i smutljivaca te prodanih duša (za škude dakako).


Da vam ja tu sad ne tumačim baš sve detalje ove dvotisućljetne povijesti komunizma, idite na histori-čenl i na slične krugovalno-dalekovidno-međumrežne učimbenike pa na njima se informirajte detaljnije, mada sam siguran da već sve i znate.


Uglavnom, priča se da je povijest učiteljica života, pa nije loše se tu i tamo prisjetiti nekih događaja povijesnih. Evo ja vas podsjetih na događaj od prije dvije tisuće godina, ali cijelo vrijeme mi je tu negdje bila slika jedne druge Cvijetnice - one od prije trideset i jedne godine, koja se je zbila u glavnom gradu svih Hrvata, i to upriličenjem središnjeg događaja dana (ma što dana - desetljeća, stoljeća !!!) kada je na tu polukišnu cvjetnu nedjelju, isto tako jedan centralni komtet, tek nedavno oformljen u prostorijama NK Borac, uzeo sebi u zadatak da uz maslinove i palmine grančice dovede šefa svoje partijske ćelije da malo prosvijetli naš hrvatski narod.


Ja ću vam drugovi tu sada staviti sliku sa tog događaja, kada je masa svijeta klicala mudrom čovjeku, koji je pokazao koliko je mudar samim time što je izbjegao uporno nagovaranje Jože Manolića da do pozornice dojaše na magaretu (pričalo se kasnije da je u stvari rekao Manoliću - čuj Joža, ma bi ja i na magarcu, ali rekla je Ankica da me ona nebu bedintala ak dojdem doma sav strgan ak se magare ritne i hiti me na tlo).


Dakle drugovi, ako sada mislite - koji q ovaj tu pizdi komunističkoj, to se nikad nije dogodilo, opet komunjara izmšlja, tu je sličica pa vi sami vidite.



Evo slika br 1, tu se vide apostoli Joža i Vlado kako mašu maslinovim grančicama, a Milas proviruje iza ramena predsjednika partijske ćelije, mjereći koliko je kila mozga prisutno među nazočnim pučanstvom.



Na slici br 2, je Valdo Šeks dobio signal preko mikrofona u uhu na kojemu je s druge strane bio Zdravko Mustač da ne maše više tom jebenom ručetinom ispred šefove glave, nego da se ugleda u Jožu koji je uzeo najmanju grančicu i decentno izmahuje iz lakta - a sve to jer kamerman Lazo ne može uhvatiti dobro kadar (pa će ih Veljko i Blagoje poslati sve u tri pizde materine - ali tada je naš Vlado već poslušno spustio ruku).


...........................................


Eto drugovi, zadatak ove priče nije da ja vama sada sve ispričam do kraja, a reko sam vam već da imate više na histori-čenelu te u memoarskim bilješkama skoro svih sa ove pozornce. Jedino što ću vam još reću, ja zanimljivost sa uprizorenja ovoga događaja, kada je šef partijske ćelije par trenutaka nakon što je ovima na pozornici dan signal da prestanu mahati grančicma, uzeo neki zamotuljak, te je ekipa koja je stajala bliže pomislila da je stari ugladnio te da si razmotava sendvič koji mu je brižna Ankica jutros zamotala za strošek. Ali ne, nije to bio sendvič, par sekundi kasnije pokazalo se da je naš šef partijske ćelije, opet na signal iz režije (a kako drukčije to tako efektno izvesti), izvadio goluba. Neeee nije pustio goluba, sram vas bilo - izvadio je živog i zdravog, možda samo malo nervoznog goluba, kojega je u znak svekolike željene pomirbe pustio prema razdraganoj gomili koja je nastavila mahati sa grančicama, zastvicama i ostalim rekvizitima koje je dobro pripremljena režija statistima unaprijed podijelila.


Šta sad, ne vjerujete mi ovo o golubu? E stvarno ste me raspizdili - evo vam video sa yutela pa gledajte i nemojte me više ništa pitati.



Molim zanemarite prvih nekoliko sekundi ovog videa gdje se govori o tamo nekim Zlovencima i njihovim izborima - ipak je to yutel, pa vam je valjda jasno.


...............................................................


I da ja sada ne idem prviše, ni u dubine ni u širine, imam nakon ovog svega jedno pitanje za sve vas, mutikaše i smutljivce - gdje ste bili tada na Cvjetnicu ljeta gospodnjega 1990, kada je jezgra našeg CK iz NK Borac sa Jaruna hrabro izašla među Hrvate kao takve da im proširi Riječ, i zašto niste bili tamo gdje ste trebali - u publici mašući proroku i apostolima na pozornici?


414 views62 comments

Recent Posts

See All
bottom of page