top of page
Writer's pictureadmin

PERO SA ONOGA SVIJETA



In Memoriam

Preminuo Petar Luković

Piše: XXZ Magazin

Nakon duge i teške bolesti, glavni i odgovorni urednik XXZ magazina i jedan od najznačajnijih jugoslovenskih novinara Petar Luković, preminuo je u ponedeljak, 12. februara u Beogradu, u 74. godini

Rođen je u Kraljevu 1951. godine, a nakon završetka Šeste beogradske gimnazije i kasnije Mašinskog fakuleta, 1976. započinje karijeru u Dugi kao rok kritičar. Bio je poznat po duhovitosti, visprenosti i britkom peru, o čemu svedoče brojni tekstovi i recenzije koje je krajem sedamdesetih i tokom osamdesetih pisao za Džuboks, Polet, Mladost, Oslobođenje, Vjesnik, Rok...

Karijeru muzičkog kritičara krunisao je knjigom Bolja prošlost - Prizori iz muzičkog života Jugoslavije 1940-1989, koju je objavio 1989. godine.

S početkom ratova i raspada Jugoslavije, okreće se političkom novinarstvu, te od 1991. do 1996. godine piše za beogradski nedeljnik Vreme, gde je u jednom periodu bio i zamenik glavnog urednika. Od 1996. do 1998. pisao je za Našu Borbu. Od 1996. do 1999. bio je idejni tvorac i glavni urednik časopisa X Zabava, koji se bavio rok muzikom i pop kulturom, preteče današnjeg portala XXZ magazin. Tokom ove decenije objavio je knjige Ćorava kutija (1993) i Godine raspada - hronika srpske propasti (2000).

Pisao je za splitski satirični nedeljnik Feral Tribune, sarajevske Dane, ljubljansku Mladinu, kao i za mnoge druge regionalne listove i portale, uvek bivajući na strani slabijeg, boreći se za istinu o ratnim zločinima koje je počinio Miloševićev režim, te pomirenje, suživot i saradnju naroda bivše Jugoslavije. 

Za svoj rad višestruko je nagrađivan, ali kao najvažniju i najdražu nagradu isticao je titulu Počasnog građanina Sarajeva koju je dobio 2010. godine.

Petar Luković bio je od 2008. do 2016. glavni i odgovorni urednik internet portala E-novine, a od 2017. do 2024. regionalnog portala XXZ magazin.

Redakcija XXZ magazina zahvaljuje se svim čitaocima i slušaocima podcasta na podršci, pomoći i brizi. S velikom tugom i bolom opraštamo se od našeg glavnog i odgovornog urednika, u nadi da ćemo uspeti dostojno da sačuvamo uspomenu na njega, smognemo snage i pošaljemo poslednji pozdrav u njegovom stilu - borbeno, bez defetizma, s mnogo snage i volje - ROCK ON, FOREVER!


412 views59 comments

Recent Posts

See All

59 Comments


Vipera
Feb 24

Basarin osvrt

https://www.kurir.rs/licni-stav/4356124/famozno-svetislav-basara-pero-s-bivseg-svijeta

Like
Vipera
Feb 24
Replying to

Bome džaba. Ups

Like

..eh da, zaboravih vam reći kako mi je baba vanga onomad javila da osim "portalnovosti", kliknem povremeno i na basaru u "kuriru", jerbo bi i on trebal napisati peri nekrolog..


..i naravno da je baba vanga bila u pravu


https://www.kurir.rs/licni-stav/4356124/famozno-svetislav-basara-pero-s-bivseg-svijeta


..veli basara otprilike ovako - "jednom me pero ispičkaro jer sam skreno s kursa, ali nedugo zatim smo u nekoj kafani zajedno cugali"..


..odličan text..


Like

srbin
srbin
Feb 18

pero je otisao...jedan period nasih zivota se zavrsio...

neumorni maverick je otisao da se odmori od bagre...

olos je odahnula...dok se ne pojavi novi perica da im se najebe majke majcine...

do tada...

evo nesto za naseg botanicara...

mini suma na japanski nacin....

https://www.cbc.ca/news/climate/tiny-forests-japan-canada-1.7114111


i da

cekamo photo izvjesce druga javorskog sa donje strane sveta...

ako ne ode do ushuaie na kraj sveta nije nista uradio...


Like
Maple
Maple
Feb 20
Replying to

U svakom mjestu, manje/više, wifi je veoma spor (nekad je problem da se upload samo jedna slika.

Danas sam prešao u Urugvaj na neko vrijeme, a poslije direktno za Mendozu. Plan je posjetiti vinarije koje poroizvode Malbec (a to su gotovo sve).

Btw, Urugvaj proizvodi dosta dobro Tannat vino (tannat grožđe porijeklom is Francuske) …. jedno vrlo dobro pio večeras.

Like

..baba vanga mi je javila nek svako malo kliknem na "portalnovosti", jerbo ona pretskazuje da bude i tu objavljen tekst o peri lukoviću..


..i naravno da je baba vanga bila u pravu, kliknuh opetovano i evo:


https://portalnovosti.com/in-memoriam-petar-lukovic-pero-s-ovoga-svijeta


..dobar tekst, malo možda za zahtjevniju publiku, ali pošteno napisano..


Edited
Like

@kockasti
@kockasti
Feb 14

Jutarnji, danas...



Like
Replying to

"trbuhozborno glasilo hadezeja,


kako sad pa to... a dezul i robi...jesu l to i oni presli u adeze..."

....................


..ehhh


..kako reče pizza - defakto jesu..


..ali nije samo to, nego ni taj adeze nije više ono kaj smo nekad imali, to sad izgleda kao neka mašina za skupljanje glasova bez jasno definirane ideologije.. glasovi služe da se bude na vlasti, a vlast služi za kontrolu novčanih tokova.. i u tom momentu dolazimo na tvoje pitanje o dežulu i robiju.. oni se nisu (direktno) učlanili u taj adeze, ali su se uklopili u hranidbeni lanac.. u stvari, u taj lanac se uklopil pupy kao plrnkyjev nezabilazni partner, a feralvci su na tu sisu upali ispod pupyjeva šinjela..


..jel im se…


Edited
Like
bottom of page