top of page

Kako je Hrvatsko zatvaranje granica spasilo sezonu u Neumu, ili uništilo?

baš je lijepo s obale mora dnk plaže promatrati ovo koprcanje oko epidenije i politike, osobite granica.

24.6. je stožer donio odluku da građani koji dolaze iz BiH i Srbije u HR moraju u 14 dnevnu samoizolaciju, zbog porasta broja novih slučajeva u tim zemljama. Istovremeno, građani EU , bez obzira na broj novih slučaja mogu neometano i bez ograničenja dolaziti i boraviti u Hrvatskoj. Rekla bih sve u zaštitu turizma. moja pretpostavka, a je'l te, pretpostavka je majka svih zaje... pa da dokažemo da mi je pretpostavka ipak kriva.

Moram priznati da je odluka donesena 24.6. bila iznenađenje za sve, a ovo pišem iz Neuma, jer se takva odluka očekivala 06.07. kad BIH građani i hrvatski državljani i građani, odrade svoju svetu dužnost glasanja za HDZ.

Tjedan dana prije Hrvatske i Crna Gora je zatvorila granice s BiH iz istih razloga.

Ministar Kapeli je iz Malog Lošinja, bivši gradonačelnik i iznajmljivač apartmana.

Kako, tradicionalno, hrvatski turizam želi živjeti od turista iz zapadne i sjeverne Europe, ministar, vlada i HDZ su preko stožera civilne zaštite odlučili poduzeti korake da se to i ostvari. Kako u BiH raste broj slučajeva, oni će zatvoriti granice, te će time spiječiti prijenos zaraze, a onda će zapadnoeuropljani nagrnuti u lijepu našu na odmor.

U tom računu su ime se potkrale neke greške, a i dogodile su neke nepreedviđene stvari.

Kako naš ministar turizma, očito nije bio južnije od Zadra, a nije ni čitao razne statistike, niti razgovarao s turističkim djelatnicima, dnk iznajmljivačima, dogodila se dramatična greška.

Činjenica je da u Hrvatsku ovih dana ipak ulazi značajan broj turista iz EU, međutim ni oni ne idu južnije od Zadra, možda do Splita najdalje. Makarska i njeno primorje s plažama Mozambika su dominantno bile popunjene gostima iz BiH, koji s zbog više sile morali pootkazivati sve rezervacije.

Kako građani BiH ipak imaju neki standard i nevike, od četvrtka u Neumu je opsadno stanje i traži se smještaj. Do tad poluprazno mjesto s upitnom sezonom, tek s pokojim otvorenim dućanom, ovaj vikend postaje prepuno turista, više nego u "normalnim" godinama.

Istovremeno, Makarska rivijera zjapi bolno prazna.

Slijedi niz natpisa o gužvi u Neumu, ne držanja distance na plažama, do Korona party-a.

Moram priznati da jeste gužva, da ima za moj ukus i previše ljudi, međutim, kako smo već i pričali, mora se nešto i radit da bi od nečega imalo i živjeti.

Jutros pak čitam naslov: Hrvatska izgubila bitku, BiH građani od 1.7. ipak još neće moći u EU. ????

Halo. Čuj Hrvatska nije uspjela. U čemu?

Pa izrijekom je uvela obavezu samoizolacije za sve koji iz BiH dolaze u Hrvatsku, pa se sad kao zauzela da građani BiH mogu u EU.

O čemu oni?

Prvo, ako zaista mislimo da građani BiH trebaju moći ući u EU, mi bi im to trebali omogućiti u HR bez ograničenja, a ne sami imati ograničenja, a onda se kao boriti protiv ograničenja.

Vrloo licemjerno i pokvareno.

Mislim, neovisno o BiH,ostale članice nisu toliko slijepe ni pokvarene da ne vide taj nivo licemjerja.

Mogu samo reć Hrvatska, nemoj te nas , BiH, više braniti. Sami ćemo to napraviti.

Samo me zanima da li će ispod žita, građani iz BiH moći ići na birališta u HR. Ja sam naime prijavila privremeno glasačko mjesto u Kleku, pa me zanima da i će me pustiti.

Naravno da me zanimaju i posljedice ovih gužvi na neumskim plažama. Da li će se pojaviti zaraženih u Neumu, kojih do sad nije bilo, te da li će se zaraza proširiti po mjestima gdje se svi ti turisti vraćaju?

Kako je govorio naš stožer nakon potresa u ZG, znati ćemo za 14 dana.

Neum sad:




182 views21 comments

Recent Posts

See All
bottom of page