top of page

KAMO DALJE ROĐAČE

Ovih dana, suverenizam pobjeđuje u Ruskoj federaciji. Evo jedan simbol - otvorenje novog rebrendiranog lanca restorana koji se nekada zvao McDonalds.


Vijesti kažu da se u Moskvi, a uskoro i na brojnim drugim lokacijama ponovo otvaraju restorani, nakon što je originalni McDonalds prekinuo poslovanje na teritoriju Rusije. (*navodno postoji izuzetak, pa vjerujmo vijestima kako još nekoliko restorana na nekim ruskim aerodromima iz nekog razloga još rade pod starim imenom, ali to je samo iznimka).


Zašto je to trijumf suverenizma? - Iz više razloga, jedan je da su Rusi otvorili te restorane, tako da je novi vlasnik otkupio poslovanje, lokale i sve ostalo od staroga, dakle stavili pare na hrpu i platitli. Drugi razlog je jer su Rusi uopće imali želju otvoriti te restorane, sa zaposlenih 60-tak tisuća radnika. Slijedeći je razlog to što Rusi pretpostavljaju kako će novi kupci/potrošači imati želju trošiti svoje pare u novim rusko-rebrendiranim lokalima, konzumirajući nova/stara rebrendirana jela i napitke. I na kraju najvažnije - samo rebrendiranje - stavljanje novog znaka, imena, logotipa... dizajna, svega što je do sada vuklo asocijaciju na strani, neruski utjecaj je izbačeno, i sada su stvorili novi - ruski frenčfraj i burgere te ostale đjiđjemiđje...


Eto!


A sada ilustracije:



Slika br 1 - tu je otvorenje prvog McDonaldsa, još u doba sovjetskog saveza, krajem osamdesetih - na slici vidimo samo dio kolone u kojoj se satima čekalo za ulazak u restoran i konzumaciju, a iza zgrade lijevo je još kilometarska kolona u polukrug (da sada ne stavljam sliku, vjerujte mi na riječ)



Slika br 2 - radnik koji na pločnik ispred restorana slaže simbole starog brenda, koji je otišao u ropotarnicu povijesti



Slika br 3 - unutrašnjost novog restorana, sa novim suverenim ruskim brendom. (*u jednom tekstu pročitah kako je poslovođa jednog od restorana obukao staru McDonaldsovu bluzu, preko starog logotipa stavio rusku zastavu i došao na posao... ko zna, moguće je da i ostali tako rade upravo)



Slika br 4 - NAJVAŽNIJA SLIKA ZA HISTORIJU SVEKOLIKOG SUVERENIZMA - otvorenje novog rebrendiranog lokala, na istom mjestu (Puškinova ulica, Moskva) nekidan sa 20-30 osoba ispred, od čega je više medija nego kupaca/gostiju koji ulaze u restoran


Zaključak??? Usporedite količinu razdraganog i suverenog obćinstva na slici br 1 i br 4.


Iliti - slika govori više od tisuću riječi, a 4 slike govore više od 4 tisuće riječi.


...............................................


PS - kakve to sve ima veze sa budućnosti suvereniza kao takvoga??? Prepustimo obradu toga jednom našem umjetniku, koji je već više od 30 godina u dobrovoljnom izgnanstvu u stanu od punice u nekoj holandskoj poluprovinciji:



PS2 - naš umjetnik/pobjegulja ne dopušta slušanje i gledanje spota na drugim medijima nego samo na youtube, pa kliknte na link, ali evo live prvih nekoliko stihova:


Kamo dalje rođače

iz pjeska vire krunisane glave

što to rade

prde u prašinu...





2,103 views754 comments

Recent Posts

See All
bottom of page