top of page

Malo o mutnim vodama obnovljivih izvora

Ovo sam počela pisati kao komentar, pa mi se učinilo da je bolje napisati novi post.

Gdja Rimac je samo žrtveno janje iz nekog razloga u ovoj aferi C.E.M.P.-a.

Priča počinje 2013, kad HERA/HROTE, čitaj ministar Vrdoljak, donose odluku o ulasku u kvotu po staroj cijeni unatoč činjenici da nemaju potrebne papire.

Pri tome nitko u ovoj priči ne spominje druge investitore u VE i njihove projekte koji imaju sve potrebne papire i koji ostaju na ledu, i šteti koju pri tome trpe. Po svim informacijama koje su mi dostupne Vrdoljak osobno je uključen u igru.

ZAtim se donosi novi zakon o obnovljivim izvorima energije, koji je tako dobro napisan da je formalno neprovediva, a neke točke s početka zakona se tuku s onim na kraju zakona.

Grupacija obnovljivih izvora pri HGK upuću je primjedbe i žalbe nadležmim ministarstvima, ali uzalud. Niko ih ne zarezuje za suvu šljivu.

Nekoliko "promućurnijih" zajedno s Bašićem osnivaju udrugu Obnovljivi izvori energije na čijem čelu je gdja Maja Pokrovac, kao da bi lobirali za obnovljive izvore.

Stvarno su se mislili provući u sjeni Bašića i Pokrovčeve kroz mrežu državne korupcije.

Naravno da nisu. Jer ovo dvoje navedenih nisu ludi da se troše za druge. A spomenuta Maja je na to mjesto izabrana samo zbog svog poznanstva s gdjom. Ćorić.

Sve skupa je završilo katastrofalno po sve sudionike osim Bašića.

od 2013, kad je upao u stare poticaje, Bašić ne poštiva rokove definirane u Ugovorima, ali mu svejedno HERA/Hrote uredno produljavaju rokove, iako svim ostalim u sličnim uvjetima raskidaju ugovore. Pri tome svi ostali ulagači s projektima u završnoj fazi štete zbog toga, jer on zauzima 142 MW. Da steknete red veličine do sada najveća VE je imala mislim 54 MW snagu.

Prošli tjedan sam prolazila kroz Pađene, i zaista izgleda opako, a rekla bih i preblizu kućama.

Sve te dozvole su izdane još dok je gdja Rimac bila samo gradonačelnica Knina a na vlasti SDP. Zajedno s Vordoljakom u cijelu priču je bio upetljan i pokojni Zokyev brat. Priča kruži da mu je radio iza leđa. sad, koliko je to točno...

Uglavnom, ovo je samo mali dio korupcije i kriminala koji se događa u tom sektoru. Od uvođenja tzv kvote, ulaska u kvotu, studija utjecaja na okoliš i klasičnog ucjenjivanja i arbitrarnih odluka.

kao mali obični poduzetnik zaista osjećam mučninu prateći ovu aferu. Prisjećajući se što sve ja i moja tvrtka moramo napraviti, koliko novaca potrošiti, za nešto što "pravi" " veliki" poduzetnici dobivaju čim se pojave.

Ali naravno, kad sam škrta i neću da platim razne Josipe, Nataše, Maje i ine igrače koji samo čekaju da te zaje...



Prva VE u Hrvatskoj na otoku Pagu, snage 5MW izgrađena 2004

147 views18 comments

Recent Posts

See All
bottom of page