top of page
  • Writer's picturesrbin

NE OKRECI SE SINESestra čiji je brat izboden u Nišu: Ne trebam ja Srbiji, a ni Srbija meni


Društvo autor: Danilo Savić 15. Okt. 2021 09:54


Ivana Vasić, devojka čiji je brat izboden na niškom keju samo zbog toga što je nosio natpis na majici koji je smetao grupi huligana, objavila je na Tviteru svoju životnu priču od koje zastaje dah. Ivana je opisala kako kao đak generacije nije imala podršku lokalne samouprave, da je na studijama jedva "krpila" kraj s krajem, da bi je na kraju zbog cele situacije otišla "preko bare" u daleki Denver u kojem radi kao molekularni biolog u koji je otišla zbog nepravde i teške krize društva u kojem živimo.


Ivana je bila đak generacije u srednjoj školi, nakon čega je upisala pravo u Beogradu, da bi je životni put zbog raznih okolnosti naveo u Denver gde radi kao molekularni biolog. Upravo u ovom gradu, tada već kao formirani stručnjak, daleko od Srbije, Ivana je dočekala vest da je njen brat izboden nožem na keju u Nišu.


Ovaj težak momenat, ali i okolnosti zbog kojih je napustila Srbiju, objavila je na Tviteru koji je izazvao veliku pažnju javnosti.


„Bila sam učenica generacije u srednjoj školi. Razgovaram sa direktorom kako da odem na prijem kod Karađorđevića u Beogradu jer nemam prevoz. Kaže pozvaće gradonačelnika, možda opština može da obezbedi prevoz đaka generacija iz svih škola do Beograda. Gradonačelnik Boško Ničić, valjda nije znao da je bio na spikeru i kada mu je direktor rekao da bi trebalo da se organizuje prevoz za đake generacija do Beograda rekao je pred svima ‘j*be mi se za đake generacije“. Upišem prava posle srednje. Ludilo“, objavila je Ivana na Tviteru i dodala:


„Mislila sam da ću tamo pronaći ljude koji kao i ja žele lepšu, moderniju, razumnu Srbiju. Tamo nađem Olivera Antića, Simu Avramovića, nekog Zdravkovića. Primim neku stipendiju koja kasni po pet meseci, molim upravnika doma da me ne izbace, jer nemam odakle da platim. Drugari pomažu jedni drugima, delimo bonove za obroke u menzi. Maštamo da ćemo kada završimo fakultet biti super ljudi koji žive lepo i mogu da kupe šta žele u „Hleb i kifle“. Vidim nema ništa od toga. Vidim da se i najobičniji internship (praksa) u Beogradu završava preko veze. Vezu nemam“, rekla je Ivana.


Nakon toga, životni put naneo je da ode SAD, gde je završila molekularnu biologiju.


„Nekom ludom srećom odem u Ameriku. Završim molekularnu biologiju. Dobijem posao u laboratoriji na univerzitetu, posle se zaposlim u pulmonarnoj bolnici u Denveru u istraživačkoj laboratoriji. Jedno popodne razgovaram sa šefom o patentu koji smo podneli pre par dana. Šef PhD (doktor nauka) sa UCLA (Univerzitet Kalifornije), ja početnica, inspirisana, pod punim gasom, kockice se slažu. Za vreme sastanka moj telefon vibrira non stop, poruka za porukom. Otvorim prvu ‘Ivana nadam se da će Uki biti OK. Mlad je, jak.’ Moj mali brat Uroš“, potresno je napisala Vasić i dodala:


„Otvorim Blic link – ‘Mladić izboden na Niškom keju jer je odbio da skine majicu sa antifašističkim natpisom – Uroševa slika. Dva uboda nožem u grudni koš. Uroš se tek vratio sa master studija u Španiji. Tog leta odem u Srbiju. Uroša ne mogu da zagrlim kako želim jer ga ubodi i dalje bole. To su mi uskratile lokalne tabadžije, čiji je tata neki lik kome lokalna vlast duguje nešto. Posle dve godine nemamo odgovor. Urošu se sudi za učešće u tuči. To šizofreno pravosuđe smatra da treba da se izviniš siledžijama što su te tukli. Nije to dom, Ogi. Nije dom gde ti biju najdraže“, objavila je Vasić.


Na kraju, Ivana je efektno zaključila svoju priču.


„Nije dom gde je borba sve, od parčeta hleba do računa za struju. Neću da živim u zemlji u kojoj je bahati Siniša Mali ministar. Neću da živim u zemlji u kojoj se jos svađaju da li je Tesla Srbin ili Hrvat, dok moji vršnjaci u Americi voze Teslu. Volim kad moja budućnost zavisi od mene, a ne od moje partijske karte. Ne trebam ja Srbiji, a ne treba ni Srbija meni. Amerika je dom“, zaključila je Vasić.


https://nova.rs/vesti/drustvo/sestra-ciji-je-brat-izboden-u-nisu-ne-trebam-ja-srbiji-a-ni-srbija-meni/


1,533 views323 comments

Recent Posts

See All

323 Comments


srbin
srbin
Nov 30, 2021

samo za druga мальчикa товаришчa und comrade pizzu...

https://www.kurir.rs/crna-hronika/3820121/pritvorenik-tvrdi-strazari-me-tukli-zbog-lekovaiz-uiks-kazu-da-je-udario-cuvara-i-pozivao-na-pobunu


dakle...pripadnici su procitali nase komentare i reagovali kako spada...


a posto je teski kriminal svake vrste dosao do krajnjih granica

sve sam blize stavu i uverenju da je ovo jedini nacin da se stvari vrate u nekakvu nazovi normalu..


Like

srbin
srbin
Nov 30, 2021

https://data.stat.gov.rs/Home/Result/18030304?languageCode=sr-Latn


jesi li ti uopste procitao ovaj clanak na vikipedia...to se uopste ne moze porediti...rekao sam ti da je onaj clanak na koji si se pozvao pisao neki mladoustaski nouinar ili slicno...


samo ovo

u istocnoj dzamahiriji je u 2020 svaki dan nasilno ginulo u proseku 5 osoba...svaki dan x 365...jebote kao da je rat...pa toliko ni partizana u wwII nije ginulo dnevno.... na recimo 6-7 mil stanovnika...sto dalje znaci da kada bi istocna dzamahirija imala stanovnika ko sfr canada dnevno bi stradalo oko 2500 ljudi..


u sfr canadi prema ovoj statistic je u 2017 ubijeno 660 osoba...sto dalje znaci manje od dvije osobe dnevno ..zaokruzi na dve osobe dnevno..na 30+ mil stanovnika


https://www150.statcan.gc.ca/t1/tbl1/en/tv.action?pid=3510007001


i ti mi tu pricas bajke…


Like

c-himbenik
c-himbenik
Nov 29, 2021

..eto, ostalo još 30 minuta po sfrj vremenu za staviti nekaj za dan republike.. ja sam se nadal da bu nam @pizza čestital, ali....Like
srbin
srbin
Nov 29, 2021
Replying to

jesi l video koji je to...dnk sta.....

Like

srbin
srbin
Nov 29, 2021

@kockasti7 hours ago treba sasatviti usofyu i odma vartiti sfrj narodnu miliciju... Niti slučajno, pa da nam se vrate stare stope kriminala,


pa to ti pricam...i treba da nam se vrate stare stope kriminala...samo sto nije tacno da su bile vece nego neeeuuuporedivo manje od ovih dzamahirijskih...to se ne moze porediti uopste...a ako vec poredis stopem kriminala vo vremje narodne milcicije..tojest za vreme pistolja pendereka i lisica...sa ovim danasnjim onda u sfrj nije bilo nikakvog kriminala uopste....


a ovo dole

Ti tam u Kanadi možeš predložit:

pa mi smo to jest sfrj i zvanicno bili najsigurnija zemlja na vasceli dunjaluk...tako da svako dalje poredjenje i bilo kakva novosklepana statistika je besmislena...


čak je i Srbija mirnija država za život od ovdje u…


Like
@kockasti
@kockasti
Nov 30, 2021
Replying to
čak je i Srbija mirnija država za život od ovdje u Kanadi.

koja li je nouinarska budaletina ovo napisala da mi je samo znati...

Opet ne paziš na času...


Službena statistika, za zadaću, koliku stopu ubojstava dnk homicide rate, ima Kanada a koliko Srbija?


https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_intentional_homicide_rate


.


Like

@kockasti
@kockasti
Nov 29, 2021
treba sasatviti usofyu i odma vartiti sfrj narodnu miliciju...

Niti slučajno, pa da nam se vrate stare stope kriminala, ubojstava, saob. nesreća koje su puno veće nego danas, unatoč percepciji, medijima i sl.

Vjerujem da je i današnja Srbija bolja od ex-SFRJ...


Nego, kad ste tak za mir i aktivistički raspoloženi, evo prijedlog...


Ti tam u Kanadi možeš predložit:

"Nemojmo se zadovoljiti što smo bolji od južnog susjeda dnk USA, jer, tamo daleko, čak je i Srbija mirnija država za život od ovdje u Kanadi.

Ajmo se potruditi, smanjit kriminal, ubojstva, pa možda čak uspijemo biti bolji i od drugih europskih država, npr Slovenije i Hrvatske."


A ti @natura, pošto si tako osjetljiv i suosjećajan sa tim bangladeškim inžinjerima kojima…


Like
c-himbenik
c-himbenik
Nov 29, 2021
Replying to
A ti @natura, pošto si tako osjetljiv i suosjećajan sa tim bangladeškim inžinjerima kojima su nešto vikali, "iz mržnje", sigurno ćeš se sada zauzeti jer su ovome rascopali glavu. Dobro da je živ ostal. I to Srbi u Hrvatskoj, ne u Srbiji.
Ili su samo i uvijek Hrvati krivi?

..ma nisam ti ja baš tak antihrvatski nastrojen.. neznam jel sam već pisal, imam firmu u novom sadu (u stvari još kratko ju bum imal jer je upravo u procesu prodaje), a kolega koji tam dela mi prenosi da me moj rođak (stvarno rođak - bratić) jaka faca iz novosadskog sns-a zove ustaša.. tak dobru reputaciju tamo imam.. čak smo i neke potencijalne poslove s gradom novim sadom izgubili jer taj…


Like
bottom of page