top of page

PITAM SE, PITAM SE

Evo drugovi, iza nas su zanimljivi datumi i praznici, jučer vaskrs, pred mjesec dana uskrs, prekjučer prvi maj. A gdje ćeš boljih povoda i za neke duboke kontemplacije. Eto, baš jučer naletjeh na zanimljiv članak na portalu Večernji list - u stvari intervju (btw, Večernjak u zadnje vrijeme ima odličnih intervjua, baš ono po zanatskim normama napravljeno, dobro pripremljeno, bez senzacionalizma... dakle stvarno pohvala).

Intervju je sa splitskim profesorom prava Arsenom Bačićem, da ne idem u puno detalja, vi ga pričitajte, mislim da vrijedi truda i vremena. Ja ću iz tog intervjua izdvojiti jedan odgovor, evo ovaj, skupa s pitanjem:


"Što vidite kao trenutačno najveću anomaliju hrvatskog ustavnog prava?


Mislim da je u kontekstu suvremene ustavne demokracije kod nas najosjetljiviji problem odgovornost u svim njezinim oblicima. Koliko politička toliko i pravna. Osjetljivo pitanje odgovornosti neizostavno je povezano sa samim smislom ideje ustavnosti ili konstitucionalizma. Odgovornost se prije svega treba razumjeti kao sredstvo kojim se minimizira rizik tiranije sa strane vlade."

Cijeli intervju vidite na ovom linku:Podebljah i podcrtah meni najzanimljiviji dio - "rizik tiranije sa strane vlade". Što to znači? Kada bijah mlađahan student, sjećam se da je pojam tiranije vrlo živ pojam u povijesti političke filozofije. No ovdje se govori ne o povijesti, nego o trenutnom stanju, dakle, taj "rizik tiranije" nije nešto što smo prevazišli povijesnim razvojem, nego nešto sa čime se uvijek iz početka susrećemo. Profesor Bačić u intervjuu otprilike tvrdi da se taj rizik minimalizira balansiranjem između vlasti, sudstva i elektorata. Ne daje jednoznačne odgovore ili recepte. Zanimljivo u njegovom intervjuu je i podsjećanje na prve ustavotvorce u Hrvatskoj 90-tih i na događaje kada ga je Smiljko Sokol lupao nogom ispod stola da Franceku Tuđmanu ne remeti idilu oko preambule ustava (ispada da je preambula bila i najvažniji dio, kad se malo bolje pročita).


...........


Pustimo sada malo na stranu ustav i tu tematiku, sasvim slučajno, prije desetak dana moje najmlađe dijete, koje ide sada u osmi razred, dođe mi doma i kaže da na debatnoj grupi (hoda inače na natjecanja u debatama) imaju zadatak braniti poziciju kako "ne treba ograničavati broj mandata političarima". Kaže dijete - jel možemo malo popričati o tome. I tako smo raspravljali, pa došli do zaključka kako je u stvari lako braniti tu poziciju, mada je na prvu izgledalo da bude teško. Postavili smo stvar tako da je ključan pojam "demokracija". Onda smo nadalje zauzeli stav da demokracija ili postoji ili ne postoji - a da, ako postoji, se ne može bazirati na nametanju nečega, nego na povjerenju - tu se misli na povjerenje između svih sastavnica koje sudjeluju u demokraciji. Vrlo brzo smo došli do zaključka, ako se demokracija bazira na povjerenju, a ne na prisili, onda je ključno imati povjerenja i u samu demokraciju kao takvu. A pošto smo se oko toga složili, onda smo zaključili da je ograničavanje broja mandata nekom političaru, u stvari izraz nepovjerenja u demokraciju kao takvu. Dakle, ukratko, naš je zaključak bio da ne može doći do zlouporabe domokracije ako ona nije nametnuta prisilom (a prava demokracija to ni ne može biti), te shodno tome da bilo koji izraz nepovjerenja u stvari slabi demokraciju - pa time i ograničavanje broja mandata političarima isto slabi demokraciju, jerbo u pravoj demokraciji postoji dovoljno mehanizama da se smijeni onoga tko tu istu demokraciju pokušava zlouporabiti ili izigrati.


..............


Ako se sada vratimo na onaj intervju sa profesorom Bačićem, i na njegovu tvrdnju o izbjegavanju "tiranije sa strane vlade", koju on naziva odgovornost - ta odgovornost je kao već ugrađena u ustavnopravni, odnosno demokratki sistem kao takav - sada nakon čitnja intervjua, dođoh do zaključka da smo u raspravi 14-godišnja kći i ja došli do sličnih zaključaka. Jedino se termini "povjerenje" i "odgovornost" nekako malo (na prvu) čine nespojivi, jer odgovornost zvuči kao da je nešto nametnuto, a povjerenje je dobrovoljno. Međutim, čitavši intervju profesora Bačića, vidim da nije tome baš tako. Izgleda da su to u stvari jedan te isti koncept, samo prikazani sa dvije različite strane - "povjerenje" je nešto psihologijski, vezano uz osobu, a "odgovornost" je nešto društveno prisutno i proizlazi iz interakcije individua jedne prema drugoj u onome što nazivamo društvo.


..............


Naravoučenije:


Postoji li opasnost od tiranije? - postoji!

Postoji li bolji sistem od demokracije? - postoji!

Koji je to sistem? - tiranija!

Zašto? - jer je jednostavniji!


...ih ta nemojte kasti
575 views123 comments

Recent Posts

See All

123 Comments


srbin
srbin
May 16, 2021

gde je sad onaj kockasti....da mi vidimo ko je tu za koga glasovao...i da mi vidimo ko je cistokrvni komunjara a ko patvoreni.....

Like

c-himbenik
c-himbenik
May 16, 2021

..kaj je ovo u zagrebu.. za kog su to glasale zagrebačke frajle - za soroševca... sramota

Like
srbin
srbin
May 16, 2021
Replying to

i to zelenog sa blagim primesama crvene....

belosvetska zavera kontra desnice...kominterna cinodejstvuje.....adeze i pevaljka skoro na respiratorima ...kineskim...

Like

c-himbenik
c-himbenik
May 16, 2021

..kaj velite na ovo


"Fred Matić: Koja nevjerojatna ljubav prema Hrvatskoj

Europarlamentarac Predrag Matić komentirao je na Twitteru gužve na granicama.

"Koja nevjerojatna ljubav prema Hrvatskoj. Čekati satima na kiši da glasaš za nešto i nekoga 500 km od svoga doma. Za ovu žrtvu trebalo bi ozbiljno razmotriti mogućnost da im se da barem status branitelja", napisao je."


https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=2276353


..evo vidite, ima i duhovitih komunjara, a ne samo desničara.. naime čini mi se kak fred daje aluziju na pripadnike pupyneve bojne koji izvršavaju zadatak osiguravanja mjesta sdss-ovim općinskim funkcionarima po krajiškim selim i zaseocima..


..mada je neko insinuiral da su to hdz-glasači.. ili je to pak jedno te isto 🤔🤫

Like
c-himbenik
c-himbenik
May 16, 2021
Replying to
E da, bio je Bajram pa se ljudi iz BiH, Turske, s Kosova vraćaju doma u zapadnu Europu.

..pa s bajrama skoknuli do knina na glasanje.. ak sam dobro skužil naši su na dan izbora dopustili da hrvatski građani mogu ući u rh bez testa ili potvrde o cjepljenju.. jedan poznanik iz novog sada mi javlja da se je krajišnicima nudilo cca 100 eur i sendvič, skupa sa prijevozom do rodnog kraja..


..mada, neki su to iskoristili i za napokon skoknut do rodbine bez testiranja i tih sranja, i izbori im nisu bili njabitnija stvar na tom izletu (ali kad se vć nudi sendvič i 100 eur, zakaj ne)..


..a dobor ajde, potrefilo se sa bajramom..

Like

srbin
srbin
May 16, 2021

tengo22210 hours ago 🇮🇱❤ https://www.index.hr/vijesti/clanak/video-izrael-srusio-toranj-u-kojem-su-uredi-svjetskih-medija-trcali-smo-s-11-kata/2276263.aspx


meni ovo vise lici na inside job....nekako ne verujem da je ova zgrada mogla da se onako slozi od nekog pogotka iz vazduha...recimo da je pogodjena nekom raketom veceg kalibra iz aviona ili sa broda... meni izgleda kao da je bila minirana za rusenje...demolition job...ali dobro...vreme ce pokazati...

Like
tengo222
tengo222
May 16, 2021
Replying to

a možda je Hamasovo skladište municije

Like

@kockasti
@kockasti
May 15, 2021


Ko to kaže, ko to laže, da desničari nisu duhoviti?!

Like
c-himbenik
c-himbenik
May 16, 2021
Replying to

..napisal sam odgovor na ovaj plakat, misleći da je škorin pa sam zbrisal da ne stvaram pomutnju, jer sam sad videl da su to neki drugi desničari - uglavnom štel sam reći da ako s desnice udaraju tomaševića, to onda istome (tomislavu) diže rejting kod njegovih birača.. a u isto vrijeme desničarima ne pomaže baš u pridobivanju novih glasača..


..dakle - duhovito fakat je, ali glede glasača na izborima - promašilo ceo fudbal

Like
bottom of page