top of page

PITAM SE, PITAM SE

Evo drugovi, iza nas su zanimljivi datumi i praznici, jučer vaskrs, pred mjesec dana uskrs, prekjučer prvi maj. A gdje ćeš boljih povoda i za neke duboke kontemplacije. Eto, baš jučer naletjeh na zanimljiv članak na portalu Večernji list - u stvari intervju (btw, Večernjak u zadnje vrijeme ima odličnih intervjua, baš ono po zanatskim normama napravljeno, dobro pripremljeno, bez senzacionalizma... dakle stvarno pohvala).

Intervju je sa splitskim profesorom prava Arsenom Bačićem, da ne idem u puno detalja, vi ga pričitajte, mislim da vrijedi truda i vremena. Ja ću iz tog intervjua izdvojiti jedan odgovor, evo ovaj, skupa s pitanjem:


"Što vidite kao trenutačno najveću anomaliju hrvatskog ustavnog prava?


Mislim da je u kontekstu suvremene ustavne demokracije kod nas najosjetljiviji problem odgovornost u svim njezinim oblicima. Koliko politička toliko i pravna. Osjetljivo pitanje odgovornosti neizostavno je povezano sa samim smislom ideje ustavnosti ili konstitucionalizma. Odgovornost se prije svega treba razumjeti kao sredstvo kojim se minimizira rizik tiranije sa strane vlade."

Cijeli intervju vidite na ovom linku:


https://www.vecernji.hr/vijesti/nas-najveci-ustavni-ekspert-prekinuo-sutnju-kad-sam-tudmanu-iznio-vaznu-ideju-usutkan-sam-ispod-stola-1489089


Podebljah i podcrtah meni najzanimljiviji dio - "rizik tiranije sa strane vlade". Što to znači? Kada bijah mlađahan student, sjećam se da je pojam tiranije vrlo živ pojam u povijesti političke filozofije. No ovdje se govori ne o povijesti, nego o trenutnom stanju, dakle, taj "rizik tiranije" nije nešto što smo prevazišli povijesnim razvojem, nego nešto sa čime se uvijek iz početka susrećemo. Profesor Bačić u intervjuu otprilike tvrdi da se taj rizik minimalizira balansiranjem između vlasti, sudstva i elektorata. Ne daje jednoznačne odgovore ili recepte. Zanimljivo u njegovom intervjuu je i podsjećanje na prve ustavotvorce u Hrvatskoj 90-tih i na događaje kada ga je Smiljko Sokol lupao nogom ispod stola da Franceku Tuđmanu ne remeti idilu oko preambule ustava (ispada da je preambula bila i najvažniji dio, kad se malo bolje pročita).


...........


Pustimo sada malo na stranu ustav i tu tematiku, sasvim slučajno, prije desetak dana moje najmlađe dijete, koje ide sada u osmi razred, dođe mi doma i kaže da na debatnoj grupi (hoda inače na natjecanja u debatama) imaju zadatak braniti poziciju kako "ne treba ograničavati broj mandata političarima". Kaže dijete - jel možemo malo popričati o tome. I tako smo raspravljali, pa došli do zaključka kako je u stvari lako braniti tu poziciju, mada je na prvu izgledalo da bude teško. Postavili smo stvar tako da je ključan pojam "demokracija". Onda smo nadalje zauzeli stav da demokracija ili postoji ili ne postoji - a da, ako postoji, se ne može bazirati na nametanju nečega, nego na povjerenju - tu se misli na povjerenje između svih sastavnica koje sudjeluju u demokraciji. Vrlo brzo smo došli do zaključka, ako se demokracija bazira na povjerenju, a ne na prisili, onda je ključno imati povjerenja i u samu demokraciju kao takvu. A pošto smo se oko toga složili, onda smo zaključili da je ograničavanje broja mandata nekom političaru, u stvari izraz nepovjerenja u demokraciju kao takvu. Dakle, ukratko, naš je zaključak bio da ne može doći do zlouporabe domokracije ako ona nije nametnuta prisilom (a prava demokracija to ni ne može biti), te shodno tome da bilo koji izraz nepovjerenja u stvari slabi demokraciju - pa time i ograničavanje broja mandata političarima isto slabi demokraciju, jerbo u pravoj demokraciji postoji dovoljno mehanizama da se smijeni onoga tko tu istu demokraciju pokušava zlouporabiti ili izigrati.


..............


Ako se sada vratimo na onaj intervju sa profesorom Bačićem, i na njegovu tvrdnju o izbjegavanju "tiranije sa strane vlade", koju on naziva odgovornost - ta odgovornost je kao već ugrađena u ustavnopravni, odnosno demokratki sistem kao takav - sada nakon čitnja intervjua, dođoh do zaključka da smo u raspravi 14-godišnja kći i ja došli do sličnih zaključaka. Jedino se termini "povjerenje" i "odgovornost" nekako malo (na prvu) čine nespojivi, jer odgovornost zvuči kao da je nešto nametnuto, a povjerenje je dobrovoljno. Međutim, čitavši intervju profesora Bačića, vidim da nije tome baš tako. Izgleda da su to u stvari jedan te isti koncept, samo prikazani sa dvije različite strane - "povjerenje" je nešto psihologijski, vezano uz osobu, a "odgovornost" je nešto društveno prisutno i proizlazi iz interakcije individua jedne prema drugoj u onome što nazivamo društvo.


..............


Naravoučenije:


Postoji li opasnost od tiranije? - postoji!

Postoji li bolji sistem od demokracije? - postoji!

Koji je to sistem? - tiranija!

Zašto? - jer je jednostavniji!


...ih ta nemojte kasti
575 views123 comments

Recent Posts

See All
bottom of page