top of page

VJEROVALI ILI NE

Dragi drugovi i drugarice, kako sam već rekao, ovih sam dana u borbi sa koronom strašnom imao vremena napretek za gledanje televizije i za prekomjerno kopanje po bespućima međumrežnih zbiljnosti. Taj višak vremena, sam po sebi, naravno nije dobar razlog za rubriku "Vjerovali ili ne", nego eto neke usudbene poviestice, koje čovjek naiđe na tom međumrežju - ko na nekom uređaju za putovanje vremenom.

Da ne duljim, za današnju rubriku "vjerovali ili ne", evo našao sam jedan, nazovimo to tako - apel, iliti otvoreno pismo. Apel je upućen tada već propadajućem voždu svesrpskom, Slobodanu Miloševiću, negdje tamo 2000-te godine. Ja ga ovdje prenosim u cijelosti, a ostavljam kao nagradno pitanje - najbrži prst - tko je autor dolje predočenog otvorenog pisma balkanskom kasapinu... evo čitajte, pa ako se kome da, možemo dalje:


"Vrijeme je da odeš, Slobodane. Nikad nijedan srpski car, knjaz, kralj ili predsjednik, od dolaska Srba na Balkan, nije svom narodu nanio toliko jada, pustio toliko krvi, ogradio ga od cijelog svijeta, kao što si ti učinio.

Srbi u Hrvatskoj više ne znaju gdje je Beograd, oni iz Knina ne znaju šta ih je snašlo, dok je kosovskim Srbima ostala samo vjera i nada.

Bogatu zemlju, ponosne ljude si opustošio, vezao za Aziju, natjerao svoj narod da u ratu protiv cijelog svijeta gine za spas čovječanstva od novog svjetskog poretka. Vrijeme je da podvučeš crtu ispod svoje vladavine.

Tvoj narod te više ne želi. Tu ti sila ne pomaže. Učini bar jednu uslugu Srbima - pusti ih da slobodno kažu da hoće rastanak s tobom. Tvoj interes i srpski interes ovdje se razilaze. Ti idi lijevo, a Srbi neka idu pravo.

Ako u tebi ima snage, osjećaja časti, kajanja ili stida, izaberi pokajanje, zatraži oproštaj od svog naroda i idi. Ima ko da vodi Srbiju tamo gdje bi već bila da nije bilo tebe. Vrijeme je da odeš, Slobodane"


.....................................................................................


Autor otvorenog pisma SM-u je:


a/@tesnjak

b/@aggy

c/@natura

d/@srbin

e/ ...eee nemoj me zajebavat.. :)

186 views17 comments

Recent Posts

See All

17 Comments


c-himbenik
c-himbenik
Feb 10, 2021
da li i kod vas u medijima koriste ono reci koje su izmislili bgd krimosi tamo jos krajem 80tih ….ispostovati…zaprimiti…. zapratiti….

..viš ovo mi je zanimljivo.. kolko vidim u ovo moderno doba svekolikog međumrežja, izraz "zapratiti" se masovno koristi (u smislu da je neko nekog počel pratiti na kakvom sošlnetvorku).. a meni je totalno mutava ta riječ kao takva.. ne sjećam se da se taj izraz koristil prije, barem ne u birtijama u koje sam ja zalazil..


Like

c-himbenik
c-himbenik
Feb 10, 2021

@srbine


..u stvari je priča oko pravopisa ipak malo kompliciranija


..pravopis je strogo uzevši samo to kaj kaže riječ - pravopisanje - dakle bez gramatike i sintakse.. pravopis ima najviše veze sa fonologijom (glasovnim sustavom određenog jezika) - pa onda svaki pravopis kreće od toga koliko taj jezik ima glasova (to proučava fonetika) a onda shodno tome koliko ima fonema (tu uskače fonologija).. a tek onda idemo na broj slovnih zapisa (svi znamo primjere ---> sch=š tsch=č... ili nama bliže lj=љ, nj=њ... itd, dakle vidimo da je tu korelacija proizvoljna i ovisi samo o trenutno prihvaćenoj konvenciji, koja se može i promjeniti).. tako npr samo iz ovoga vidimo da su fonologije srpskog i hrvatskog (standardne štokavštine) koje su po strogo…


Like

srbin
srbin
Feb 10, 2021

c-himbenik an hour ago

pa bili su recnici i pravopisi sh i hs jezika…. sta im je falilo…osim da pocnu da izmisljaju nove reci sintagme i tako to… Baš to, kad bi, štajaznam trojicu Bošnjaka danas pitao kojim jezikom govore, lahko bi mogao dobit tri različita odgovora?! ..paaa, dečki, ja sam mišljena kako to pitanje - "kojim jezikom govore", i nije baš tak jednostavno.. sada, o razlozima, zakaj nije jednostavno, to je druga priča.. uglavnom su politički, a ne lingvistički..

nisam expert ali kad sam rekao da imamo besprekorne pravopise koji su uspostavili strucnjaci za tu oblast onda sam prevashodno mislio na ono sto po meni jeste pravopis…od pisanja velikh i malih slova …padeza… sintaxe…. slaganja po rodu broju i padezu i sva…

Like

c-himbenik
c-himbenik
Feb 10, 2021
pa bili su recnici i pravopisi sh i hs jezika…. sta im je falilo…osim da pocnu da izmisljaju nove reci sintagme i tako to…
Baš to, kad bi, štajaznam trojicu Bošnjaka danas pitao kojim jezikom govore, lahko bi mogao dobit tri različita odgovora?!

..paaa, dečki, ja sam mišljena kako to pitanje - "kojim jezikom govore", i nije baš tak jednostavno.. sada, o razlozima, zakaj nije jednostavno, to je druga priča.. uglavnom su politički, a ne lingvistički..


..inače, ovo kaj gore piše @srbin, o pravopisima i rječnicima sh-hs jezika, to je u stvari plod "novosadskog dogovora" u suvremenoj formi, ali ako bi bilo samo plod tog dogovora, bilo bi totalno pogrešno.. jerbo je taj "dogovor" samo točka na "i" nekog stanja…


Like

srbin
srbin
Feb 09, 2021

c-himbenik

a day ago

Danas imam jako negativno mišljenje o njima.

..ja nekak više imam mišljenje da su to (barem naši kolege s kojima raspravljasmo, i rado bi i dalje) ljudi razočarani i sa nekim filingom da ih se izigralo, prevarilo.. kao u stilu - kaj smo onda stali 95, a mogli smo dalje pa kaj bude, bude (kako pesnik reče "do istrage...).. sad nam se svi ismijavaju i podjebavaju nas.. dok očiti agresori i onodobni ratnohuškači bi sad šteli glumit golubove mira i učiju nas pameti.. - i to je ljudski - biti razočaran..


…samo da nastavim

dakle

svi

ali bas svi

bez izuzetka

u sfrj to jest u bivsoj najboljoj drzavi od kada je sveta i veka

su…

Like
bottom of page